Az SPD-vel kezdeményez tárgyalást a német elnök

Rendkívüli helyzetbe és próbatétel elé került Németország a koalíciós egyeztetések kudarcával, de nem süllyedt válságba – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke kedden, kölcsönös engedményeket kérve a kormányzásra készülő pártoktól.

A szeptemberben megválasztott Bundestag második ülésnapját megnyitó beszédében az elnök kiemelte: nem szabad történelmi összevetésekkel túlzottan felnagyítani a feladatot, amely ugyan nagy, de megoldható. A Bundestag tagjai közösen viselnek felelősséget az országért, „és nem csak az országért, hiszen Európának cselekvőképes Németországra van szüksége”. A kormányalakítási folyamat leállására adott külföldi reakciók megmutatják, hogy „Európa és a világ sok más országa ránk vár”.

Aláhúzta: a választóktól kapott felhatalmazás lényege a parlamenti többség megszervezése és a cselekvőképes kormány megalakítása. Ehhez a pártoknak kompromisszumokat kell kötniük, vagyis a partnerek javára engedniük kell programjukból, ami nem vereség vagy profilvesztés – mondta Wolfgang Schäuble.

A szeptember 24-i választások eredménye révén kezdettől fogva világos volt, hogy nehéz munka lesz a kormányalakítás. A folyamatnak az is része lehet, hogy valamely párt alapos mérlegelés után úgy dönt, mégsem lép szövetségre másokkal. Ezt azonban „meggyőzően indokolnia kell, különben az a benyomás keletkezik, hogy ki akar bújni a felelősség alól” – tette hozzá a Bundestag elnöke.

A CDU, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek egyeztetése a kormányzati együttműködésről több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból, arra hivatkozva, hogy nem volt elég bizalom és közös pont a négy párt között.

Wolfgang Schäuble előtt Frank-Walter Steinmeier államfő is kompromisszumkészséget és a kormányalakítás folytatását kérte a pártoktól. Hétfői sajtónyilatkozatában közvetve elutasította az előrehozott választás gondolatát, hangsúlyozva, hogy a választóktól kapott mandátumot nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni. Aki felhatalmazást kér a választóktól és meg is kapja, az nem bújhat ki a felelősség alól, és nemcsak saját választóinak tartozik felelősséggel, hanem a közjót kell szolgálnia.

Aláhúzta: Németországban, de külföldön is, „különösen európai szomszédságunkban nagy lenne az értetlenség és az aggodalom, ha a politikai erők éppen Európa legnagyobb és gazdaságilag legerősebb országban nem tennének eleget felelősségüknek”. Bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd a Bundestag azon pártjainak vezetőivel, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést.

A német államfő megkezdte az egyeztetéseket a legnagyobb parlamenti pártok vezetőivel

Megkezdte az egyeztetéseket Frank-Walter Steinmeier német államfő kedden Berlinben a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb pártjainak vezetőivel. A bizalmas megbeszélések célja a szövetségi elnök korábbi nyilatkozata alapján a kormányalakítási folyamat előmozdítása, az előrehozott választások elkerülése lehet.

Az államfő elsőként a Zöldek két társelnökével, Simone Peterrel és Cem Özdemirrel tárgyalt hivatalában, majd a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökét, Christian Lindnert fogadta. A megbeszélésekről egyelőre nem szivárogtak ki részletek.

Frank-Walter Steinmeier a korábbi tervekkel ellentétben szerdán nem a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőjével, Martin Schulzcal, hanem a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, Horst Seehofer bajor kormányfővel folytatja a tárgyalássorozatot, és Schulzot csütörtökön fogadja.

Angela Merkel kancellárral, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével már hétfőn tárgyalt, néhány órával azután, hogy az FDP kivonult a CDU/CSU pártszövetséggel és a Zöldekkel kezdett koalíciós egyeztetésről, így elbukott a pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításának terve.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »