Kereskedelmi partnerségét erősíti Kína és Törökország

Kiváló gazdasági együttműködési lehetőségeket kínál Törökországnak Kína egyre növekvő gazdasági ereje – jelentette ki a török-kínai gazdasági fórumon Qian Bo Kína törökországi nagykövete.

A nagykövet beszédében reményét fejezte ki, hogy mihamarabb megállapodásra jutnak két nagy együttműködési projektről folyó tárgyalásokon, a kelet-törökországi Kars városát a nyugat-törökországi Erdine várossal összekötő nagysebességű vasútvonal, valamint az ország harmadik atomerőművének a megépítése ügyében. Rámutatott, hogy Kína Törökország második legnagyobb kereskedelmi partnere volt 2016-ban, a két ország közötti kereskedelmi forgalom az idei év első kilenc hónapjában már elérte a 15,94 milliárd dollárt.

Az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) törökországi érdekeltsége, a piaci tőkeértékét tekintve legnagyobb törökországi kereskedelmi bank az ICBC Turkey a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő lebonyolításának elősegítése érdekében szerződést kötött az isztambuli tőzsdével kínai jüan és török líra határidős kontraktusok jegyzéséről.

Kína törökországi nagykövete elmondta, hogy Kína bruttó hazai terméke az idén várhatóan eléri a 12 ezer milliárd dollárt, ami a második legnagyobb nemzetgazdaság rangját jelenti számára. A világgazdasági növekedéshez pedig Kína több mint harminc százalékkal járul hozzá az idén.

Az elkövetkező öt évben Kína 8 ezer milliárd dollár értékben importál majd javakat, 600 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetést fogad, és 750 milliárd dollárt fektet majd be külföldön, miközben 700 millió polgára látogat majd külföldre.

Kapcsolódó cikkünk: Kína gazdasági lendülete kitarthat a második félévben is

Forrás: MTI/Xinhua

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »