Kína gazdasági lendülete kitarthat a második félévben is

A kínai gazdaság a stabilizálódás jeleit mutatja az idén, a GDP első félévi erőteljes növekedése kitarthat a második félévben is – áll az ország jegybankja vezetőjének a közleményében.

Cso Hsziao-csuan rámutatott tovább arra, hogy a gazdaság átalakítása területén számos pozitív eredményt sikerült elérni.

A jegybank elnökének a véleménye röviddel azelőtt jelent meg, hogy október 18-án megnyílik a kormányzó kommunista párt kongresszusa és másnap ismertetik a gazdaság harmadik negyedévi teljesítményére vonatkozó adatokat.

Szeptember közepén leminősítette Kínát a Standard & Poor’s, elsősorban a gyors hitelkiáramlásból eredő reálgazdasági és költségvetési kockázatokkal indokolva a döntést.

Májusban egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service rontotta a kínai besorolásokat, “Aa3”-ról egy fokozattal “A1”-re csökkentve a hosszú távú kínai osztályzatot. A Moody’s is arra hivatkozott indoklásában, hogy Kína pénzügyi ereje várhatóan romlani kezd a gazdaságban felhalmozódott és valószínűleg tovább növekvő adósságtömeg terhe alatt.

Az első és a második negyedévben egyaránt 6,9 százalékkal nőtt a kínai hazai össztermék (GDP), a harmadik negyedévre 6,8 százalékos bővüléssel számolnak a szakértők.

Kína gazdasága 6,7 százalékkal nőtt tavaly. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett legújabb előrejelzésében 6,8 százalékos idei kínai gazdasági növekedés szerepel.

Kapcsolódó cikkünk: Kína már most megmutatja, milyen lesz az élelmiszerláncok jövője

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »