Özönlenek a turisták, felfelé módosítják a spanyol gazdasági növekedést

A spanyol kormány felfelé módosítja 2017-es növekedési előrejelzését – a fogyasztás és az export élénkülése mellett a turisztikai szektor szárnyalása indokolja a lépést, az első negyedévben máris 13 millió külföldi turistát fogadott Spanyolország.

A spanyol gazdaság GDP-arányos növekedése 0,8 százalék volt az év első három hónapjában, ugyanannyi, mint egy évvel korábban, illetve 0,1 százalékponttal nagyobb, mint tavaly az utolsó negyedévben – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.

A bővülés mértéke megegyezik a spanyol nemzeti bank (Banco de Espana) április elején közzétett előzetes becslésével, az intézmény éves szinten 2,8 százalékos növekedést vár. Pénteki ülésén a spanyol kormány is módosítja 2017-es előrejelzését, Mariano Rajoy kormányfő előzetes bejelentése alapján 2,7 százalékra javítják majd a gazdasági növekedés várható mértékét.

A statisztikai hivatal értékelésében a fogyasztás, és az export élénkülése mellett a turisztikai szektor szárnyalásával indokolta a kedvező eredményeket. Spanyolország az első negyedévben mintegy 13 millió külföldi turistát fogadott, 9,3 százalékkal többet, mint 2016 első három hónapjában.

A beszámoló szerint továbbra is Nagy-Britanniából érkeztek a legtöbben a dél-európai országba – összesen 2,8 millióan – vagyis a szigetország döntése az Európai Unióból való kilépésről nem befolyásolta negatívan a Spanyolországba tartó turizmust az elmúlt hónapokban – állapította meg a jelentés.

Ugyanez már nem mondható el a spanyol ingatlanpiacról, a legfrissebb információk szerint ugyanis a britek vásárlási kedve jelentősen alábbhagyott az utóbbi hónapokban és már csak a külföldi vásárlók 19 százalékát teszik ki, szemben 2015 utolsó negyedévének 25 százalékos adatával.

További részletek

Az országba látogató turisták rangsorában a briteket a németek és a franciák követték, egyaránt 1,7 millió beutazó turistával.

A januártól márciusig tartó időszakban a Kanári-szigetek volt a kedvenc úti cél Spanyolországban, kellemes klímája 3,6 millió külföldit vonzott. A második legnépszerűbb Katalóniát 3 millióan választották, és Andalúzia lett a harmadik 1,8 millió látogatóval.

Sevilla - Plaza de Espana (Andalúzia)

Sevilla – Plaza de Espana (Andalúzia)

Az első negyedév látogatószámának növekedése optimizmusra ad okot a spanyol gazdaság motorjának számító ágazatban. A szakemberek abban bíznak, hogy idén még több turistát fogadhat Spanyolország mint tavaly, ami kiemelkedő év volt 75,3 millió külföldi vendéggel.

Spanyolország gazdasága 2016-ban 3,2 százalékkal nőtt, csakúgy mint 2015-ben.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »