Putyin rendbetenné a fukusimai atomerőművet

Oroszország kész segítséget nyújtani Japánnak a fukusimai atomerőmű helyreállításában – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, az Abe Sindzó japán kormányfővel a kétoldalú megbeszélések után közösen tartott sajtóértekezleten.

Putyin emellett felkínálta a legkorszerűbb módszereket a szennyezett talaj megtisztítására és a radioaktív hulladék feldolgozására.

A felek megállapodtak abban, hogy a békeszerződés megkötése felé tett lépésként összeállítják azon gazdasági tevékenységek prioritási listáját, amelyeket közösen tudnának folytatni a Japán által vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken.

Az orosz elnök bejelentette, hogy japán tisztségviselők és üzletemberek látogatnak majd a szigetekre a konkrét lehetőségek tanulmányozására. Putyin közölte, hogy Oroszország biztosítani fogja a közvetlen légi megközelítést azon volt japán szigetlakók számára, akik fel kívánják keresni őseik sírját.

Kapcsolódó cikkünk: Egy helyben topog Oroszország és Japán a Kuril-szigetek ügyében

Észak-Korea ügyében az orosz államfő és a japán miniszterelnök megállapodott, hogy együttműködik a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentése végett, amellyel kapcsolatban Phenjant másokkal együtt arra szólították fel, hogy tartózkodjon a provokatív hangvételtől. Arra intették az észak-koreai vezetést, hogy tanúsítson önmérsékletet, és tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataihoz, amelyek megtiltják számára a nukleáris és rakétakísérletek folytatását. Putyin sürgette a hatoldalú tárgyalások felújítását.

A két vezető közölte, hogy a G20-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján és a Vlagyivosztokban szeptemberben tartandó Keleti Gazdasági Fórumon is megbeszélést folytat majd egymással. Putyin és Abe az elmúlt hét hónap során háromszor találkozott.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »