Leváltanák a román miniszterelnök-helyettest

Daniel Constantin román miniszterelnök-helyettes leváltására tesz javaslatot az államfőnek Sorin Grindeanu szociáldemokrata román miniszterelnök, miután a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE megvonta politikai támogatását a párt társelnöki tisztségét betöltő Constantintől.

A szociálliberális kormánykoalíció döntését a miniszterelnök jelentette be hétfőn. Grindeanu rövid sajtónyilatkozatában rámutatott: politikai kormányt vezet, amelynek a koalíciós pártok biztosítanak parlamenti támogatást, így tudomásul veszi az ALDE-ben született döntést és ennek megfelelően továbbítja a személycseréről szóló javaslatot az államfőnek.

A környezetvédelmi tárcát is vezető Constantin helyére Gratiela Gavrilescu parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert javasolja az ALDE, aki automatikusan megkapná a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is. Gavrilescu korábban már vezette a környezetvédelmi tárcát.

A parlament által januárban megszavazott új kormányszerkezet szerint a Grindeanu-kabinetben mindkét koalíciós pártnak jár egy-egy kormányfő-helyettesi tisztség: a szociáldemokratákét a regionális fejlesztési, míg az ALDE-ét a környezetvédelmi miniszteri tisztséggel kötötték össze. Az ALDE-nak Teodor Melescanu külügyminiszter személyében lenne „rangosabb” tárcavezetője is a kormányban, de ahhoz, hogy őt tegyék meg kormányfő-helyettesnek, a megváltozó kormányszerkezet miatt újabb bizalmi szavazást kellene kérni a parlamenttől.

A személycserét az tette szükségessé, hogy az ALDE-ben hatalmi harc robbant ki, amelyben Constantin alul maradt a párt másik társelnökével, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnökkel szemben.

Constantin szerint az ALDE alapszabályát megsértve döntöttek párttársai arról, hogy megvonják tőle a politikai támogatást, ezért nem volt hajlandó önként lemondani kormánytagságáról, de elismerte, hogy a két párt fúziójából létrejött ALDE-t szakadás fenyegeti félreállítása miatt. Constantin egyelőre nem szándékszik kilépni az ALDE-ből és a párt őt támogató politikusai nevében azt ígérte: nem fogják veszélybe sodorni a Grindeanu-kormány parlamenti támogatását.

A decemberi választásokon győztes Szociáldemokrata Pártnak (SPD) az ALDE biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget. A PSD-ALDE koalíció a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is parlamenti együttműködésről állapodott meg, a magyar érdekképviselet azonban jelenleg nem tagja a kormánykoalíciónak. Az RMDSZ 6,5 százalékos súlya nélkül a PSD-ALDE koalíciónak 54 százaléka van a parlamentben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »