Olasz bankok szívták fel az EKB ingyenhitelét

A vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés az Európai Központi Bank célzott hosszú távú refinanszírozási programjának utolsó aukcióján csütörtökön annak jeleként, hogy egyre erősödnek azok a várakozások, miszerint hamarosan emelkedésnek indulnak a hitelköltségek.

Az EKB tájékoztatása szerint 474 euróövezeti kereskedelmi bank között 233,5 milliárd euró értékben osztott szét négyéves lejáratú hiteleket – elemzők arra számítottak, hogy mindössze 125 milliárd eurónyi olcsó hitelre lesz igény. Az előző, decemberben tartott aukción még csak 62,2 milliárd euró hitelt igényelt a résztvevő 200 bank.

Csütörtökön különösen aktívak voltak az olasz pénzintézetek: az Unicredit 24,4 milliárd, az Intesa Sanpaolo 12 milliárd, a BPER Banca 4,1 milliárd, a Banco BPM 3,1 milliárd, az Unione di Banche Italiane 2,5 milliárd, a Credito Valtellinese 1 milliárd, a Banca Carige pedig 500 millió euró hitelt vett fel az EKB-tól.

A célzott hosszú távú refinanszírozási programot igénybe vevő kereskedelmi bankoknak az alacsony kamatozású hitelt a magánszférába – a vállalkozásoknak és a háztartásoknak – kell tovább adniuk.

Az EKB 2014 szeptemberében indította el hosszú távú refinanszírozási programját (TLTRO), amelynek keretében negyedévente helyezett ki négyéves lejáratú hiteleket, fokozatosan – 0,15 százalékról nulla százalékra csökkenő – kamattal. A program azonban háttérbe szorult, miután az EKB 2015 márciusában elindította mennyiségi enyhítési programját.

A hosszú távú refinanszírozási program tavaly júliusban elindított második sorozatában (TLTRO II) a kihelyezett hitelek kamata még kedvezőbben alakult, ugyanis azt a kormányzótanács az irányadó refinanszírozási kamatláb helyett a betéti rendelkezésre állás kamatához kötötte.

A refinanszírozási kamat jelenleg 0,0 százalék, míg a betéti rendelkezésre állás kamata mínusz 0,40 százalék.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »