A bevándorlás Svédországban is módosította a pártok népszerűségi sorrendjét

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) állnak a svéd pártok népszerűségi listájának második helyén – derült ki csütörtöki médiajelentésekből.

Az SD a jobbközép Mérsékelt Párt (MS) helyét vette át, amely a dobogó harmadik fokára csúszott vissza. Az első helyen a zöldekkel együtt kisebbségi kormányt alkotó szociáldemokraták állnak.

A Svéd Demokraták – sok más európai populista párthoz hasonlóan – a menekülthullám következtében egyre növekvő bevándorlásellenes érzelmeket lovagolták meg. Svédország 2015-ben rekordszámú, 160 ezer menedékkérőt fogadott be.

A Svéd Demokraták a Novus csütörtökön közzétett felmérése szerint egy hónap alatt 18,5 százalékosról 19,2 százalékosra növelték támogatottságukat – a párt a 2014-es választásokon még csak 13 százalékot szerzett.

Az Ipsos-nak a Dagens Nyheter svéd napilapban közzétett közvélemény-kutatása szerint jelenleg a választók 18 százaléka szavazna az SD-re.

„Ha mi leszünk a második legnépszerűbb párt, vagy akár az első, a többieknek sokkal nehezebb lesz figyelmen kívül hagyni minket” – magyarázta Richard Jomshof párttitkár a svéd televíziónak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Svéd Demokraták a politikai térképet átrajzolva gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a balközép vagy a jobbközép többségi kormányt alakítson nélkülük, eközben a Mérsékelt Párt januári 22-23 százalékos támogatottsága a Novus szerint 18, az Ipsos szerint 17 százalékosra csökkent.

A szociáldemokraták 27 százalék körül állnak, holott a 2014-es választásokon még a választók 31 százalékának bizalmát élvezték. Koalíciós társuk, a Zöld Párt népszerűségét a 4 százalékos parlamenti küszöb környékén mérték.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek