Horribilis összegbe fog kerülni Trump fala

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium belső jelentése szerint Donald Trump mexikói határra tervezett falának megépítése több, mint 21 milliárd dollárba fog kerülni, valamint körülbelül 3,5 év alatt készül majd el.

Trump választási kampánya során mintegy 12 milliárd dollárra becsülte az építkezés várható költségeit, míg Paul Ryan republikánus házelnök szerint a várható összeg maximum 15 milliárd dollár volt.

A jelentésben az áll, hogy a mintegy 2000 kilométer hosszú szakaszon három lépésben tervezik megépíteni a kerítésből és falból álló határt, melyet 2020 végéig kívánnak befejezni. A határ jelenleg 1046 kilométer hosszúságban van megerősítve; a további építkezéssel ezt a már meglévő falat terjesztenék ki a két ország közötti teljes határra. Az első – és egyben legkisebb – fázisban egy 42 kilométeres szakasz felhúzását tervezik San Diegonál, El Pasónál, valamint a Rio Grande völgyében, Texasban.

  • Előzmények
Donald Trump amerikai elnök egyik legjelentősebb kampányígérete volt, hogy falat épít az Egyesült Államok és Mexikó határán, amit Mexikóval akar kifizettetni. Emiatt az elmúlt hetekben feszültté vált a két ország viszonya. Enrique Pena Nieto mexikói elnök le is mondta tervezett washingtoni látogatását. Trump január 25-én aláírta a fal felépítéséről szóló rendeletét, és azt mondta, hogy a terv kivitelezéséhez haladéktalanul hozzákezdenek.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen létesítmény megakadályozza a kábítószer csempészését, útját állja a bűnözésnek és a törvénytelen migránsok átszivárgásának az Egyesült Államokba, és Mexikó “így vagy úgy megfizeti” a fal költségeit.

Az építkezés első szakasza relatíve olcsónak ígérkezik: 360 millió dollár, amely viszonylag egyszerű módja lesz a Trump-hívek kielégítésének, miszerint kampányában tett ígéretéhez híven korlátozza az illegális bevándorlást.

Később azonban megdrágítja a költségeket, hogy sok, jelenleg magántulajdonban lévő területen kell folytatni az építkezést, valamint a környezetvédelmi követelményeknek való megfelelés önmagában 11 millió dolláros költséget jelent mérföldenként.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »