Létrejött az USA-EU külügyi találkozó

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök este Washingtonban megbeszélést folytatott Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel a transzatlanti kapcsolatokról, a terrorizmus elleni harcról, az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokról, az ukrajnai és szíriai válságról, valamint az iráni atomalkuról. Az amerikai külügyminisztérium nem közölt részleteket az eszmecseréről. Mogherini nyílt légkörűnek minősítette a tárgyalásokat.

Az uniós főképviselő kétnapos látogatásra érkezett az amerikai fővárosba, és a külügyminisztériumban folytatott esti megbeszélései után eszmét cserélt még Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadóval és Jared Kushnerrel, Donald Trump elnök egyik tanácsadójával (vejével) is, valamint előadást tartott az Európai Unió külpolitikájáról.

A baloldali Mogherininek kiváló kapcsolata volt a demokrata párti amerikai kormányzattal, a republikánus kormányzattal azonban most kell kialakítania viszonyát, amely valószínűsíthetően a korábbitól eltérő lesz.

Donald Trump ugyanis üdvözölte a Brexitet, vagyis az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból, többször hangoztatta, hogy inkább a kétoldalú tárgyalásokat részesíti majd előnyben az európai országokkal, és Ted Malloch személyében olyan nagykövetet kíván az Európai Unióhoz akkreditálni, aki erőteljes unióellenes állásfoglalásairól ismert.

Kapcsolódó cikkünk: Már nincsenek a sor végén a britek a Brexit miatt

Federica Mogherini a múlt héten Brüsszelben azt mondta újságíróknak: azzal a szándékkal utazik Washingtonba, hogy feltárja mindazokat a közös területeket, amelyeken az Európai Unió és az Egyesült Államok együtt tud működni. Ezzel összefüggésben az ENSZ hatékonyságának fokozását, a globális klímaváltozás ügyét és a Líbiával, illetve Szíriával kapcsolatos közös uniós-amerikai politika kialakítását említette.

A napokban a Fehér Ház bejelentette, hogy Mike Pence alelnök Brüsszelbe utazik, a jövő hét végén pedig részt vesz a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »