Az amerikai FED miatt Kína is kamatemelésre kényszerül

Kína 2017-ben szigoríthatja monetáris politikáját, hogy csökkentse a gazdaságot fenyegető kockázatokat – figyelmeztetett a kínai nemzeti bank egyik tanácsadója egy sanghaji gazdasági konferencián.

A China Business News című állami napilap hétfőn közölt beszámolója szerint Seng Szung-cseng kifejtette: a devizaárfolyamok volatilitása, a növekvő infláció és az ingatlanpiac alakulása adhat okot a pénzpolitika visszafogottabb alakítására. Véleménye szerint a jelenlegi monetáris politika talán kissé túl laza, de túl szigorú sem lehet, mivel az piaci turbulenciákhoz vezetne.

  • Lépéskényszerben
A valódi okok között meg kell említeni a FED kamatemelését is, mely ráadásul 2017-ben tovább folytatódhat. Kína számára az, hogy a dollárban elérhető hozam emelkedik, igencsak kellemetlen helyzetet teremt, mert miközben Kína gazdasága erősen függ a hitelezéstől, azaz továbbra is laza monetáris kondíciókra lenne szüksége, a tőkekiáramlás fékezése és a jüan árfolyamának stabilizálása érdekében mégis kamatemelésre kényszerülnek.

A kínai döntéshozóknak a fentiek miatt két lehetősége van: vagy kamatot emelnek vagy elengedik a jüan árfolyamát, azaz hagyják tovább gyengülni. Elemzők szerint a legvalószínűbb, hogy a két megoldás kombinációját fogják alkalmazni.

Álláspontjával egybecseng több vezető politikus nyilatkozata, miszerint “prudens és semleges” pénzügyi viszonyok kellenek 2017-ben. Az utóbbi két hónap adatai szerint stabilizálódik a kínai gazdaság annak ellenére, hogy még több területen is gyengélkedik – ilyen terület a feldolgozóipar, ahol az állami vállalatok kapacitásuk alatt üzemelnek és eladósodottsággal küzdenek. A kínai ingatlanpiacot egyelőre erős növekedés jellemzi, de a közelmúltban ez a növekedés már lassult, és félő, hogy egy komoly visszaesés súlyos csapást jelentene az egész gazdaságra.

Seng Szung-cseng arra számít, hogy jövőre a költségvetés hazai össztermékhez (GDP) viszonyított hiánya 3 százalék fölé emelkedik, de elérheti az 5 százalékot is – idén a tervezett hiány 3 százalék.

  • Piaci hatások
Múlt héten a jüan 2008-as szintjére esett vissza, a tízéves államkötvények hozama pedig több mint egyéves csúcsot ért el. Csütörtökön a heves kötvénypiaci mozgások miatt egy időre a kereskedést is szüneteltetni kellett.

Hétfőn a vezető kínai részvények árfolyama esett a sanghaji tőzsdei kereskedésben, miután a konferencián elhangzottak alapján csökkent az újabb monetáris ösztönzők esélye. Csalódottak a befektetők, akik további monetáris lazítást reméltek, most már világos, hogy szigorítás következik – mutatott rá a Changjiang Securities kínai brókercég hétfőn kiadott elemzésében.

Forrás: MTI / CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »