Egy technokrata kormány hozhat megoldást Olaszországban

Egy technokrata kormánytól várják a közgazdászok az olasz bankrendszer problémáinak a megoldását a sikertelen alkotmánymódosító referendum után.

Gertrud Traud, a Helaba (Landesbank Hessen-Thüringen) vezető közgazdásza szerint az olasz népszavazás kudarca megterheli az euró árfolyamát és az olasz államkötvényeket is. A piacok szélsőséges reakciója esetén pedig az Európai Központi Bank (EKB) beavatkozására is számítani kell.

Carsten Brzeski, az ING-Diba vezető közgazdásza szerint azonban nem kell egy újabb euró-krízistől tartani. „Egy olasz kormányváltásban nincs semmi különös és Európa is sok mindenen átment már” – fogalmazott. Okoz ugyan némi bizonytalanságot az Olaszországban kialakult helyzet, de egyúttal új lehetőségeket kínál – mutatott rá. Véleménye szerint „egy technokrata átmeneti kormány sokkal hatékonyabban kézbe tudná venni a bankszektor problémáinak a kezelését, mint a Renzi kormány tette”.

Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza szerint Olaszország a nem szavazatok győzelmével elszalasztotta a lehetőséget az ország gazdasági problémáinak a kezelésére. „Olaszország krízisország marad” – szögezte le, hozzátéve, hogy a köztársasági elnöknek lehetősége van ugyanakkor arra, hogy átmeneti kormányt helyezzen hivatalba Renzi távozását követően, ezzel azonban csak időlegesen lehetne elhárítani az 5 Csillag (M5S) mozgalom által jelentett kockázatot. Az ázsiai kereskedés visszafogottan reagált az olaszországi referendum eredményére – mutatott rá. Megjegyezte, hogy az euró árfolyama gyengült ugyan, de nem omlott össze.

Elhamarkodott lenne újabb euró-krízisről beszélni – mondta Thomas Gitzel, a VP Bank közgazdásza. Olaszországban most minden bizonnyal egy technokrata kormány fog hivatalba lépni, ami nem feltétlenül rossz dolog – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Európában az átmeneti technokrata kormányok a tapasztalatok szerint gyakorta jóval hatékonyabbak voltak, mint a „rendes” kormányok.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »