Fico a kisebbségi kérdéssel tereli el a figyelmet a munkanélküliségről

Robert Fico kisebbségekkel elleni támadásaival el akarja terelni a figyelmet az egyre jobban növekvő munkanélküliségről – vallja a Híd és az MKP. Simon Zsolt, a Híd alelnöke szerint a szociáldemokraták ezzel a hozzáállással akarják magukhoz édesgetni a Szlovák Nemzeti Párt szavazóit.

Berényi József, az MKP elnöke pedig úgy véli, hogy Fico megalázza a kisebbségeket, legalábbis ezt tükrözte Túrocszentmártonban tartott beszéde a Matica Slovenská megalakulásának 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

„Fico nyíltan beszél egy nemzetállam építéséről, s most rámutatott arra, hogy szerinte hol van a kisebbségek helye Szlovákiában. Úgy véli, hogy a legfontosabb a szlovák nemzet, őket követik a kisebbségek, aki a megalázott kategóriába tartoznak“.

Rudolf Chmel egykori kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes  kijelentette, hogy Robert Fico miniszterelnök a jelek szerint már lemondott arról, amit hivatalba lépésekor mondott, hogy a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának a kormányfője kíván lenni. A volt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes Fico túrócszentmártoni (Martin) beszédére reagált, amelyben a kormányfő az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké. Chmel szerint Fico ezzel az „etnonacionalizmus” időszakába vitte vissza az állam definícióját, amely a Vladimír Mečiar volt kormányfő nevével fémjelzett zavaros ’90-es évekre volt jellemző Szlovákiában.

Fico a beszédében kiemelte, hogy azt szeretné, ha abbamaradna Szlovákia zsarolása a kisebbségi jogokkal. A miniszterelnök leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

„Független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire tiszteljük is őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket” .

Paraméter / Sme

Friss hírek