A tartós alkáli elemek még ma is sokszor a legjobb választást jelentik (x)

Bár ma már környezetvédelmi, kényelmi és anyagi okokból gyakran akkukat használunk az arra alkalmas készülékekben, esetenként az eldobható, például az alkáli elemek egyedülálló előnyt, hosszú tárolás utáni azonnali felhasználhatóságot biztosítanak. 

Az alkáli elemek az 1950-es évek óta velünk vannak, a primer elemek közül ezek a legelterjedtebbek, fokozatosan váltották fel az olcsóbb, 1,5 voltos cink-szén elemeket. Az alkáli elemek nagyobb terhelés mellett több energiát szolgáltatnak, mint cink-szén elődeik, és kevésbé érzékenyek a szivárgásra. Nézzük meg, milyen előnyökkel rendelkeznek még a ma is népszerű alkáli áramforrások!

Miért az alkáli elemek?

Más primer cellákhoz hasonlóan az 18650-Akku.hu kínálatában kapható alkáli elemek nagyobb fajlagos energiával, nagyobb kapacitással rendelkeznek, és közel 40 százalékkal több energiát szolgáltatnak, mint az újabb újratölthető technológiák, például a lítium-ion akkumulátorok.

Az elsődleges cellák fajlagos teljesítmény tekintetében rosszabbak, mint az újratölthető akkumulátorok, különösen a nagy áramfelvételű terhelések esetében. Az alkáli elemek alkalmasabbak a kisebb igénybevételű alkalmazások, például távirányítók, zseblámpák és más hordozható elektronikai eszközök könnyű terheléseihez.

Amiért ma is népszerűek

Az alkáli áramforrás legfőbb jellemzői, ami miatt még ma is a leggyakrabban eladott típus:

  • Magas fajlagos energia, azaz kapacitás
  • Megfizethető, olcsó
  • Szinte mindenhol kapható
  • Előállítási költsége alacsony
  • Biztonságosan ártalmatlanítható, relatíve környezetbarát
  • Szivárgásmentes
  • Hosszú eltarthatósági idő, akár 7-10 év
  • Alacsony hőmérsékleten is működőképes

Alkáli cellákat leggyakrabban alacsony és közepes fogyasztású eszközökben, például LED-es fejlámpákban, elemlámpákban, különféle gyerekjátékokban, távirányítós eszközökben, órákban, rádiókban, valamint közepes fogyasztású eszközökben használunk. Nagy fogyasztású eszközökben is használhatóak, azonban ezekben élettartamuk jelentősen csökken. Teljesítményüket jól mutatja, hogy egy digitális fényképezőgépből származó lemerült alkáli áramforrás gyakran további 2 évre elegendő energiát tartalmaz például egy falióra működtetéséhez.

És bár más típusokhoz képest kevésbé hajlamosak a szivárgásra, nem szabad hosszú ideig a készülékben tárolni az alkáli elemeket, ugyanis ekkor szivároghatnak, ezáltal tönkretehetik az eszközöket.

Milyen méretben kaphatók?

A legtöbb elemtípushoz hasonlóan az alkáli cellák is több méretben kaphatóak. Legelterjedtebb az AA, az AAA, a gombelemek, illetve a nagyobb C, D, 9 V-os elemek. Az alkáli AAA kapacitása csak körülbelül fele az AA elemének. Speciális igényekhez egyedi méretekben, mint 4R25, 3R12 is rendelkezésre állnak.

Az alkáli elemek meleg és hideg hőmérsékleten egyaránt jól működnek, ezért ezek a leginkább ajánlott elemtípusok a kültéri felszerelésekben, például zseblámpákban, walkie talkie-kban, szúnyogriasztókban és más eszközökben.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek