Mit kell tudni az elektromos zárakról és működésükről? (x)

Az elektromos zárakat sok helyen használják és a köznyelvben mágneszárnak is nevezik. De nem mindenki tudja, hogy mi áll a működésük hátterében, ezért ebben a cikkben ennek járunk utána. Megnézzük azt is, hogy milyen típusaik vannak, és milyen előnyökkel jár a használatuk. Vágjunk is bele!

Mi az az elektromos zár, és hogyan működik?

Aki már járt olyan modern szállodában, ahol már nem kulccsal, hanem kártyával lehet nyitni a szobák ajtaját, az már találkozott elektromos zárral. Ez egy végtelenül elegáns megoldás, és egyben nagyon könnyű használatot is biztosít, mindemellett pedig az egyik legbiztonságosabb zártípus. Napjainkban már könnyen be lehet szerezni ezt a fajta védelmet, például érdemes megtekinteni a Zárdiszkont – Online zárszaküzlet elektromos zárait.

A működésükhöz elektromágneses erőt használnak fel: létrehoznak egy mágneses teret az elektromosság segítségével, ez által tudják szabályozni a nyitást és a zárást. Így erőszakos nyitásra vagy feszítésre sem engednek, ezért olyan biztonságosak.

A szerkezet két része az ajtóba és az ajtótokba kerül beszerelésre. Univerzális kialakítású, azaz telepíthető fába, műanyagba, alumíniumba vagy fémbe is. Jellemzően csak az egyik oldalukon található kilincs, míg a másikon van a már említett mágneskártya, vagy akár egy kódszám beütésére szolgáló panel is kerülhet ide.

Hol használják elsősorban az elektromos zárakat?

Jellemzően szállodákban, közintézményekben, vállalatok telephelyein és irodáiban vannak ilyen típusú zárak felszerelve. De emellett a vagyonvédelemben is fontos szerepet kapnak, mivel nagyon megbízhatóak.

De bármilyen ingatlant meg lehet óvni a segítségükkel az illetéktelen behatolóktól. Nem véletlen, hogy a társasházak bejárati ajtajai is ma már jellemzően ilyen zárakkal vannak ellátva. Nagy előnyük, hogy kevés alkatrészből állnak, melyek csak nagyon ritkán mennek tönkre.

Elektromos zár típusok

Méretben és működési módjában is eltérő típusok vannak a piacon. Van például a rövid és a hosszú változat, mely az előlap méretére utal. Az előbbi jellemzően egynyelves, míg az utóbbi a kétnyelves zárakhoz alkalmazható.

Másik megközelítés szerint van a normál változat, mely mindaddig engedi a belépést, amíg feszültséget kap (azaz ameddig berreg). Ezzel szemben az automata típusnál egyetlen impulzus is elegendő ahhoz, hogy egyszer bejussunk az ajtón.

Számos típus esetén találhatunk egy olyan kapcsolót, mely segítségével kiiktatható a zár. Ez jól jön pl. egy társasház esetén, amikor költöztetés van folyamatban. Hátránya viszont, hogy az emberi feledékenységet nem tudja kiküszöbölni, így könnyen nyitva maradhat hosszabb távra is az ajtó.

Az elektromos zárak előnyei

Egyszerűen és gyorsan használhatóak, ráadásul a fel- és leszerelésük, továbbá a programozásuk sem problémás. Véget vetnek a végtelen kulcskereséseknek, mert egyetlen elegáns mozdulattal vagy egy számkóddal be tudjuk engedni magunkat.

Az elektromos zár egy nagyon praktikus és hasznos megoldás, mely maximálisan biztonságos is. Érdemes elgondolkodni rajta.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek