Ismerjük meg a szaké titkait! (x)

Ha te is előszeretettel hagyod el a komfortzónádat, hogy új dolgokat próbálj ki, amire addig még nem volt lehetőséged, akkor egész biztosan előszeretettel ismerkedsz olyan italokkal is, amiket korábban még nem próbáltál.

Ezúttal egy japán különlegességgel ismerkedünk meg közelebbről, tarts velünk te is!

Mi az a szaké pontosan?

A Prémium Italnagykereskedés Online szaké kínálatából sokféle különböző változat áll rendelkezésre, amelyek egyformák, mégis mások. Alapvetően ugyanarról az italról beszélünk, amelyet sokan tévesen rizspálinkaként emlegetnek, noha abban az esetben, ha mindenféleképpen skatulyába akarjuk szorítani, inkább a rizsbor vagy a rizssör lesz a helyes megnevezés. 

Ha az elkészítés felől közelítjük meg a kérdést, akkor inkább sörnek nevezhetjük, ha a szervírozást tekintjük mértékadónak, akkor helyesebb, ha a borok közé soroljuk. Az, hogy ennyire nem egyértelmű a besorolás, már önmagában rámutat arra, hogy valóban egy különlegességgel állunk szemben. Olyannyira így van ez, hogy a szakénak még saját napja is van. Idén ősszel ugyan lemaradtunk róla, mivel október 1. a hivatalos dátum, de jövőre akár már készülhetünk mi is arra, hogy ezt a világnapot stílusosan ünnepeljük.

Hogyan készül a szaké?

Rizs, víz és élesztő adja az alapját a szaké receptjének. Egy kifejezetten az ital létrehozásához használt penészgombának is fontos szerep jut az elkészítés során, ahogy természetesen az sem mindegy, hogy milyen rizsből készül. A Sakamai az a rizs, ami az alapot szolgáltatja, de ennek is sokféle fajtája van. Ennek a rizsnek jellemzője, hogy alacsony a fehérje-, valamint a zsírtartalma, ugyanakkor gazdag keményítőben. 

Ezt a rizst először megcsiszolják, majd ezt követően áztatják és gőzölik. Ezután vetik be a koji penészgombát, aminek fontos szerepe van abban, hogy a keményítőből cukor legyen. Mindehhez magas páratartalom és hőmérséklet szükségeltetik. Ezután társul a folyamatba az élesztő, és a gombával vállvetve végül elkészül maga az alkohol.

Annak ellenére, hogy egy tradicionális japán italról van szó, az Amerikai Egyesült Államok is komoly szerepet játszik a termelésben, elsősorban az ide telepített japán leányvállalatoknak köszönhetően.

Hogyan tájékozódhatunk a szakék között?

A rizs őrlése az egyik kulcsfontosságú kérdés a tekintetben, hogy végül milyen ital kerül a palackokba. Ez minél finomabb, annál könnyedebb, ugyanakkor zamatosabb és illatosabb is lesz a szaké. A rizsszemek őrléséről árulkodnak az üvegeken található százalékos arányok. Minél magasabb ez a szám, annál alaposabban, finomabban őröltek a rizsszemek.

A szaké tökéletes ital halakból készült fogásokhoz, gyakran társítják sushihoz vagy más sós finomságokhoz. Természetesen az adott ital ízvilágától függően más ételekhez is jól passzolhat. Érdemes egy próbát tenni vele akár koktélok készítésekor is, ugyanis remekül passzol számos más röviditalhoz is.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek