Mit tegyünk poratka-allergia esetén, és mit ne? (x)

A porallergiát tulajdonképpen nem a por, hanem a porban is megtalálható, szabad szemmel nem látható élőlény, a poratka ürüléke okozza. Ez az anyag az erre érzékeny embereknél kellemetlen tüneteket okoz. Ráadásul nem csak szezonálisan, hanem egész évben gondot jelent.

Mit tehetünk az allergia ellen?

Az antihisztamint tartalmazó gyógyszerek és szteroidos orrsprék alkalmazásán kívül jó hatással van a szervezetünkre, ha a kiváltó okot, azaz a poratka ürüléket csökkentjük a környezetünkben. Megoldást jelenthet a BonAir.hu Boneco légtisztító készülékeinek alkalmazása, amelyekkel hatékonyan lehet kiszűrni a levegőben lebegő allergéneket.

A Boneco készülékek a legmodernebb szűrőrendszerrel rendelkeznek, amely HEPA szűrőből és aktívszén-szűrőből áll, valamint ionizátor és UV-C fény segíti a fertőtlenítést. Ezek az otthonunkban és a munkahelyünkön egyaránt jó szolgálatot tesznek, hiszen megkíméljük a szervezetünket a folyamatos terheléstől.

Egy légtisztítót azért érdemes beszerezni, mivel a poratka szabad szemmel nem látható, így elég nehéz dolgunk van a takarítás során. Még a nagytakarítás sem elég hatásos, hiszen egyrészt az olyan helyeken van a legtöbb atka, amelyeket nehéz alaposan megtisztítani, másrészt a levegőben található allergéneket a takarítás nem fogja megszüntetni. Sőt egyre több kerülhet oda a takarítás alkalmával.

Milyen tünetekről ismerhető fel a poratka-allergia?

Bár ez nem életveszélyes állapot, igencsak meg tudja keseríteni az allergiás személy életét. Az allergia mögött ugyanis az immunrendszer téves működése áll, ami az egyébként ártalmatlan anyagokat veszélyes anyagként érzékeli, és gyulladásos, védekező reakciókat indít el a szervezetben.

A poratka ürülékét a levegővel együtt belélegezzük, így elsősorban a légutakban okoz elváltozásokat. Leggyakrabban az orrnyálkahártya duzzad meg, ami orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést okoz. Ritkább esetben köhögés, valamint szem- és bőrirritáció is kialakulhat. 

Mit tegyünk, ha poratka-allergiásak vagyunk?

  • Tisztítsuk a helyiség levegőjét légszűrő készülékkel.
  • A légtisztítóban megfelelő időben cseréljük a szűrőket.
  • Szellőztessünk a reggeli órákban, hogy hűvös levegőt engedjünk be a lakásba.
  • Portörlés esetén vizes ruhát használjunk.
  • Az ágyneműt legalább 60°-on mossuk, hogy az atkák elpusztuljanak.
  • Lehetőleg HEPA szűrős vagy úgynevezett vizes porszívóval takarítsunk, hogy ne kerüljön vissza az allergén anyag a levegőbe.
  • Takarítsuk rendszeresen a bútorszöveteket, hiszen az emberi bőrről lehulló hámrészecskékkel táplálkozó atkák a kárpitban bújnak meg. 

Mit ne tegyünk?

  • Lehetőleg ne padlószőnyeggel vagy szőnyeggel borítsuk be a lakásunkat, ugyanis ebből nehéz kitakarítani az atkákat.
  • Ne helyezzünk a polcra vagy a szekrény tetejére olyan tárgyakat, amelyeket nehéz tisztítani.
  • Kerüljük az olyan fűtési megoldásokat, amelyek keringetik a levegőben a porszemeket.

Ha ezeket a praktikákat következetesen betartjuk, az allergia tüneteit csökkenteni tudjuk, és élhetővé tehetjük az életünket.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek