A kirakózás fejlesztő hatása (x)

A kirakózás sok felnőttben idéz fel gyerekkori emlékeket, ami nem is csoda, hiszen az óvodáskor társasjátékai között a puzzle előkelő helyen szerepel. Kirakózni felnőttkorban is megnyugtató, de gyerekek esetében sok oka van annak, hogy azt mondjuk: érdemes előnyben részesíteni ezt a játékot. Lássuk, miért!

A kirakózás fejlesztő hatása

A kirakózás nemcsak szórakoztat, hanem nagyon sok mindent fejleszt is. Éppen ezért célszerű már kisóvodás korúak számára is beszerezni ilyen játékot, például a Compaya webáruház kirakójátékai közül.

Ebben a társasjátékboltban rengetegféle fejlesztőjáték kapható: társasjátékok, kártyajátékok éppúgy, mint építőjátékok és kirakók. Bőséges a választék, lehet válogatni a puzzle-kínálatból darabszám, életkor, téma és kiadó szerint is.

Természetesen a választás során vegyük figyelembe az életkori sajátosságokat, hiszen egy 50 darabos puzzle kirakása is nehézséget okozhat még egy 3-4 éves gyereknek, később viszont akár már a 100 darabos verziókkal is próbálkozhatunk.

Fontos a sikerélmény! A kirakózás kitartást és összpontosítást igényel, ezért sok gyerek könnyen feladja a próbálkozást, és innentől kezdve elmegy a kedve ettől a játéktól. Válasszunk olyat, ahol a kirakott kép tetszeni fog a gyerkőc számára. Kislányoknak például Disney-hercegnőset, lovasat, kisfiúknak pedig farmosat, járműveset.

A finommotorika és a puzzle kapcsolata

Nagyon jól fejleszti a finommotorikus mozgást a puzzle. A kéz izmainak fejlesztésére az óvodáskorban kell nagyobb hangsúlyt fektetni, ilyenkor ugyanis már az iskolára készítjük fel a gyerkőcöket.

A helyes ceruzafogás elsajátításához, az írás későbbi megtanulásához fontos, hogy minél több olyan tevékenységet végezzenek a lurkók, ahol a kezük ügyesedik: ilyen a rajzolás, a gyurmázás, a masnikötés, a válogatós játékok és a puzzle is.

A kirakózás során a szem-kéz koordináció is fejlődik, hiszen a kiválasztott elemet fel kell emelni, majd a megfelelő helyre illeszteni. Ha nem jól rakjuk le, akkor fordítani kell rajta, míg tökéletesen passzolni fog.

Sok esetben a puzzle türelemjáték is, ne hagyjuk, hogy a gyerkőc idő előtt abbahagyja a tevékenységet. Jó néven veszik, ha kezdetben még leülünk melléjük, együtt rakosgatjuk az elemeket, közben pedig beszélgetünk. Érdemes dicsérni ügyességüket, kitartásukat, és biztatni őket a feladat elvégzésére.

Kirakózás nagyobb korban

Az iskolások számára is lehet élvezetes a kirakózás, ilyenkor már érdemesebb nagyobb darabszámú puzzle-t beszerezni, illetve nagyon jók a térbeli kirakók is. A Compayánál 3D puzzle-ök is kaphatók – fiúk és lányok számára is.

A 8-10 éves korosztály számára a problémamegoldás, a logika, a koncentráció fejlesztése az elsődleges, ehhez kiválóak ezek a játékok.

És ne feledjük! A kirakózásnak stresszoldó hatása is van: megnyugtat, kikapcsol az elemek monoton rakosgatása. Éppen ezért az sem baj, ha mi, felnőttek is beszerzünk magunknak egy-két, izgalmas kihívást rejtő kirakót, például egy 1000 darabos puzzle-t!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek