Ismét egymásnak feszült Örményország és Azerbajdzsán

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán „agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy terrorelhárító műveletet indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: „mélységes aggodalmat” érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

„Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni” – fogalmazott. Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez. Ennek nincs alternatívája – szögezte le a főtitkár.

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, „Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira” – fogalmazott.

Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani – tette hozzá a PACE elnöke.

A moszkvai katonai tárca kedd este közölte, hogy az orosz békefenntartó erők 469 embert, köztük 185 gyereket menekítettek ki Hegyi-Karabah veszélyes övezeteiből, kilenc sebesültet pedig, köztük négy gyereket orvosi ellátásban részesítettek. A békefenntartó erők parancsnoksága a szemben álló feleket a tűz beszüntetésre szólította fel.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő rámutatott, hogy a Kreml szerint a diplomáciai rendezés egyetlen „érdemi alapja” a harci cselekmények beszüntetéséről 2020-ban megszületett orosz-azeri-örmény háromoldalú megállapodás.

„Van egy kellően szilárd és megvalósítható alap a rendezéshez” – mondta. Hozzátette, hogy figyelembe kell venni az új realitásokat, vagyis azt, hogy az örmény fél elismerte Azerbajdzsán területét az 1991-es állapotok szerint.

Peszkov azt mondta, nem tudja megerősíteni, hogy Oroszországot előre tájékoztatták volna az Azerbajdzsán által megindított hadműveletről. Baku korábban azt közölte, hogy tájékoztatta „terrorellenes hadműveletéről” az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a békefenntartók csak néhány perccel a művelet megkezdése előtt értesültek az azeri katonai akcióról.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek