Piaci körkép: az alacsonyabb inflációs adat nyomán erősödnek a tőzsdék

  • Történelmi csúcsa közelében a DE30
  • Vegyes GDP adatok érekztek Németországból
  • A piaci hangulatot az alacsonyabb amerikai maginfláció támogatja

A hét utolsó kereskedési napja vegyes hangulatban telik az európai tőzsdéken. Annak ellenére, hogy több nagyvállalat árfolyam is esik, a részvényindexek összességében a pozitív tartományban járnak, a német DE30 pedig egyenesen történelmi csúcsa közelébe emelkedett.

A német GDP adat felemás lett, egyrészről negyedéves összehasonlításban nem volt változás, a 0,0%-os adat stagnálást mutatott az előző negyedévi 0,3%-os visszaesés után, melyet azonban utólag -0,1%-ra korrigáltak. Másrészről viszont az elemzők enyhe, 0,1%-os növekedést vártak az előző negyedévre a stagnálás helyett.

Éves bázison a visszaesés 0,2%-os volt az előző, szintén -0,25-os adat után, mely azonban már szintén a korrigált adat, az első olvasat még 0,5%-os visszaesést mutatott. A friss adat is jobb lett a vártnál, az elemzők ugyanis 0,3%-os csökkenésre számítottak.

Mindenesetre a német gazdaság technikai recesszióba lépett, és a júliusi PMI-adatok már a harmadik negyedévre vonatkozóan is további romlást mutatnak. A bikapiaci hangulatot erősítették viszont az USA-ból származó makroadatok, melyek az inflációs nyomás lehetséges csökkenésére utaltak.

A német DE30 határidős index 0,82%-os emelkedést mutat a mai napon és a korábbi történelmi csúcsig menetelt. Forrás: xStation5

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

Az EON (EOAN.DE) részvényei a negyedéves eredmények közzététele és az éves előrejelzések emelése ellenére sem tudták megtartani kezdeti nyereségüket. Összességében azonban a vállalat eredményei pozitív meglepetést okoztak, amit maga a vállalat a profit növekedésével és a tágabb szektor kilátásainak javulásával magyaráz a tavalyi, az ukrajnai háború nyomán kialakult energiaválságot követően.

A korrigált nettó nyereség 2,3 milliárd euró volt az év első hat hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd euróval. Az E.ON közölte, hogy az egész évre 2,7 és 2,9 milliárd euró közötti korrigált nettó nyereségre számít – ez a korábbi, 2,3 és 2,5 milliárd euró közötti várakozáshoz képest magasabb.

A BASF (BAS.DE) részvényei a vártnál rosszabb EBIT eredmények ellenére ma meredeken emelkednek. A vállalat bejelentette, hogy a gazdasági lassulás miatt csökkenti beruházási költségvetését, és szigorú fegyelmet kíván tartani a beruházások terén. Az idei évben a beruházásokat 5,7 milliárd euróra csökkentik, szemben az év elején prognosztizált 6,3 milliárd euróval.

A BASF a nehéz piaci körülmények és a kulcsfontosságú ügyfelek alacsony kereslete miatt 25 százalékos negyedéves forgalomcsökkenésről számolt be (év/év). A vállalat árbevétele a második negyedévben 17,3 milliárd eurót tett ki , míg a rendkívüli tételek előtti EBIT 1,3 milliárd euróval 1 milliárd euróra csökkent.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek