Piaci körkép: döntött az EU bírósága a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében

  • Esik a német tőzsde a tegnapi Fed ülés után
  • A figyelem most az EKB-ra irányul
  • A Deutsche Bank csökkenést vár a kötvénypiaci bevételekben
  • A Commerzbank az uniós bíróság svájci frank alapú hitelekkel kapcsolatos döntésének hatásait vizsgálja

Elromlott a hangulat csütörtökön az európai tőzsdéken, a befektetők a tegnapi Fed kamatdöntő ülésen elhangzottakat emésztik, illetve készülnek a ma délutáni EKB kamatdöntésre. A tegnapi és mai tőzsdei mozgásokat alapvetően meghatározó jegybanki döntések mellett a befektetők számos egyéb makroadatot is megismerhetnek ma az Egyesült Államokból.

DE30 grafikon

A német DE30 határidős index közel 0,5%-os csökkenést mutat ma. A tegnap kialakult emelkedő impulzust a 16.350 pontos szint állította meg.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Vállalati hírek

A Deutsche Bank AG (DBK.DE) részvényei közel 1,5%-kal esnek ma, miután a cég pénzügyi igazgatója, James von Moltke azt nyilatkozta, hogy a kötvénykereskedésből származó bevételeket az előző év kiemelkedően jó negyedévéhez viszonyítva 15-20%-kal alacsonyabbra várja. A tavalyi második negyedévben több mint 30%-kal nőttek az üzletág bevételei.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy nem a Deutsche az egyetlen piaci szereplő, amelyik a bevételek lassulására számít. A JPMorgan (JPM.US) szintén a befektetési üzletágból származó bevételek 15%-os csökkenésére számít az előző évi értékkehez képest, a Goldman Sachs (GS.US) pedig arra figyelmeztetett, hogy a csökkenés mértéke a 25%-ot is meghaladhatja.

A Zalando (ZAL.DE) részvényei közel 3%-os mínuszban járnak ma, miután a Bernstein „alulteljesítő” minősítéssel látta el a cég részvényeit. A célárat 21 euróban határozták meg, ami 18,5%-kal alacsonyabb a legutóbbi záróárnál.

A Commerzbank (CBK.DE) részvényei közel 1%-os mínuszban forognak ma, miután az Európai Unió Bírósága döntést hozott a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében – mégpedig a fogyasztók javára. Ez pedig a becslések szerint mintegy 100 milliárd zloty többletköltséget jelenthet az érintett bankok számára.

A Commerzbank pénzügyi igazgatója, Bettina Orlopp elmondta, hogy jelenleg még túl korai lenne pontosan megítélni, mi fog történni. A bank egyelőre elemzi a bíróság döntését, az érintett lengyel leányvállalat, az mBank (MBK.PL) pedig peren kívüli megegyezésekre fog törekedni. Másrészről Orlopp biztosított arról, hogy a bank teljesítményében az első negyedévben látott pozitív trendek továbbra is folytatódnak. A bank a második negyedéves jelentés közzétételét követően folytathatja részvény-visszavásárlási programját is.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »