Putyin a védelmi minisztérium alá rendelné a Wagner zsoldoscsoportot

Vlagyimir Putyin a katonai vezetők mellé állt a Wagner közvetlen irányítása alá helyezésével kapcsolatban. Az orosz vezető szerint a lehető leggyorsabban kell lépni, miután a Wagner-főnök nem hajlandó aláírni a szerződéseket. 

A vezető katonai tisztségviselők és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője közötti éles szócsaták után Vlagyimir Putyin a jelek szerint a katonai vezetők oldalára állt, és azt kéri, hogy az Ukrajnában harcoló összes orosz „önkéntes különítményt” helyezzék a védelmi minisztérium közvetlen ellenőrzése alá.

Ez a döntés súlyosan érinti Prigozsint, akit a Wagner Bahmut elfoglalásában játszott szerepe Oroszországban kiemelkedő közszereplővé tette, és ő ezt a helyzetet Putyin tábornokainak szidalmazására és saját maga népszerűsítésére használta fel.

Putyin védelmi minisztere mellé állt

Az orosz elnök kedden háborúpárti bloggerek egy csoportja előtt beszélve azt mondta, hogy üdvözli Szergej Sojgu védelmi miniszter kezdeményezését, miszerint a zsoldoscsoportokat kötelezni kell arra, hogy szerződést kössenek a védelmi minisztériummal – ezt a parancsot azonban Prigozsin  – legalábbis eddig – nem volt hajlandó követni.

Sojgu elrendelte, hogy a hónap végéig minden önkéntes különítménynek szerződést kell kötnie a minisztériumával, és ezt a lépést úgy tekintették, mint egy kísérletet Prigozsin visszaszorítására, a Wagner csoport hadseregbe történő integrálásával.

„Ezt meg kell tenni, mégpedig a lehető leggyorsabban” – mondta Putyin a katonai szerződésekről, hangsúlyozva, hogy azok „összhangban vannak a józan ésszel, a bevett gyakorlattal és a törvénnyel”.

Prigozsin még ellenkezik

„A Wagner nem fog semmilyen szerződést aláírni Sojguval” – mondta korábban Prigozsin, aki egyben bírálta Sojgut, amiért nem képes „megfelelően irányítani a katonai alakulatokat”.

Amikor szerdán megkérték, hogy kommentálja Putyin kijelentéseit, a dacos Prigozsin nem hátrált meg.

„Amikor elkezdtünk részt venni ebben a háborúban, senki sem mondta, hogy kötelesek leszünk megállapodásokat kötni a védelmi minisztériummal. A Wagner-harcosok közül senki sem hajlandó újra a szégyen útjára lépni, és ezért senki sem fog szerződéseket aláírni” – mondta, azonban hozzátette azt is, hogy szerinte az orosz elnök „kompromisszumot” fog találni Wagner számára.

Putyin közbelépése mindenesetre komoly támogatást jelent Sojgu számára, aki régi szövetségese az elnöknek, és akire politikai nyomás nehezedik Moszkva ukrajnai erőfeszítései miatt. Prigozsin így az invázió kezdete óta a legveszélyesebb helyzetbe került.

„Soigu többé-kevésbé sakkban tartja Prigozsint. Ha a Wagner néhány héten belül nem írja alá a védelmi minisztérium szerződését, az az államnak okot adhat arra, hogy leállítsa Wagner támogatását, vagy akár jogi lépéseket is tehet ellene” – mondta Dara Massicot, a Rand Corporation vezető politikai kutatója.

A teljes cikk a The Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »