Piaci körkép: csalódottak a Borussia Dortmund részvényesei

  • Vegyes mozgások Európában
  • Az amerikai adósságplafon emeléséről szóló megegyezés nem okozott nagyobb elmozdulásokat
  • A Borussia Dortmund esik, miután nem sikerült megnyernie a bajnokságot

 

Vegyes mozgásokkal indították a hetet az európai tőzsdék, a nyugat-európai blue chip indexek – mint a német DE30, a francia CAC40 or vagy a holland AEX – enyhe mínuszban forognak, míg a lengyel, osztrák és portugál tőzsdék stagnálnak. A likviditás korlátozott, ugyanis számos európai országban – például az Egyesült Királyságban, Svájcban vagy Norvégiában – a hétfő ünnepnapnak számít. A helyzet várhatóan délután sem változik, miután az Egyesült Államokban sem lesz kereskedés (Memorial Day).

A német határidős index (DE30) meg tudta állítani a múlt heti esést kicsivel a 15.800 pontos szint alatt, ami egybeesik az április közepétől május közepéig kialakult kereskedési sáv alsó határával. Ezután egy erős helyreálló mozgás indult, ami az indexet az említett sáv felső határáig emelte, 16.100 pont közelébe, a bikák ugyanakkor nem tudták áttörni ezt a szintet, így most egy visszahúzás tapasztalható.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Mivel az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló megegyezés létrejötte eddig is az alapforgatókönyv volt a piacokon, a tényleges bejelentésre nem történtek komolyabb ármozgások. Egy erős rövidtávú katalizátor hiányában az index továbbra is az eddigi, 15.800 – 16.100 pont közötti sávban maradhat. Egy tiszta kitörés / letörés a sávból pedig a következő nagyobb mozgás irányára utalhat.

Vállalati hírek

A Deutsche Bank (DBK.DE) bejelentette, hogy közel megduplázza a vietnami üzletágának tőkeellátottságát, több mint 200 millió dollárra. Bár Vietnam a Deutsche Bank teljes üzleti tevékenységének csak kis részét adja, az egység az elmúlt két évben megduplázta bevételeit, a bank menedzsmentje pedig bízik a kilátásokban és a hosszú távú növekedési pályában.

A Borussia Dortmund (BVB.DE) ma a legrosszabbul teljesítő német részvény, az árfolyam közel 30%-kal zuhant, miután a futballcsapat szombaton 2-2-t játszott a Mainz ellen, és ezzel mégsem nyerte meg a korábban már biztosnak tűnő bajnoki címet a Bundesligában. A Borussia Dortmund 12 év óta most először nyerte volna meg a bajnokságot, de helyettük a Bayern München lett a bajnok, miután 2-1-re győztek a Köln ellen.

A Volkswagen csoport (VOW3.DE) 85 millió dollár értékű kártérítési egyezséget kötött egy texasi bíróságon, egy dízelbotránnyal kapcsolatos perben.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 83%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »