Hogyan kezeljük a mindennapi stresszt az egészségünk érdekében? (x)

Folyton azt halljuk, hogy a stressz rossz – ám ez nem teljesen igaz. Az úgynevezett eustressz, vagy „jó stressz”, kifejezetten pozitív hatással lehet ránk, energiával és kellemes izgatottsággal tölt el minket. A probléma csak az, hogy általánosságban, a rohanó mindennapokban nem ezt tapasztaljuk meg, hanem a „rossz” típusát. Ez pedig inkább idegessé, feszültté és ingerlékennyé tesz minket, miközben testileg és lelkileg egyaránt kizsigerel – mind rövid, mind hosszú távon. 

A következőkben megnézzük, hogy mit tehetünk magunkért, ha rendszeresen tapasztalunk stresszt, de arra is kitérünk, hogy egyáltalán hogyan azonosíthatjuk be ennek tüneteit. 

Árulkodó jelek

A rossz stressz számos testi, lelki és mentális tünetben megnyilvánulhat. A testünk jelezhet például azzal, hogy rendszeresen – látszólag ok nélkül – emésztési problémákkal szembesülünk: van, aki hasmenésről, míg mások székrekedésről panaszkodnak. Érezhetjük még az izmok kellemetlen feszülését, fájdalmát, de általánosnak mondható a migrén vagy az időnként jelentkező erős fejfájás is. Emellett a stressz próbára teszi az immunrendszerünket is, így gyakrabban válhatunk beteggé, és az egyszerű megfázásokat is nehezebben gyűrhetjük le. 

Ha ez még nem lenne elég, megváltozhat az étvágyunk, vannak, akik sokkal többet, míg mások észrevehetően kevesebbet esznek – ez pedig a súlyváltozásban is megmutatkozik. Szinte mindenkinél jelentkezik a fent már említett ingerlékenység, általános feszültség, ami megnehezíti az alvást, így számos egyéb problémához vezethet. 

Kevesebbeknél jelenik meg tünetként, de egyesek a stressz hatására hajlamosak különböző függést okozó anyagokhoz, például alkoholhoz vagy cigarettához nyúlni, míg vannak olyanok is, akik extrém álmokra vagy döntéshozási nehézségekre panaszkodnak. 

Kezeljük helyén!

Láthatjuk tehát, hogy a stressz rengeteg negatív hozadékkal jár, így érdemes az egészségünk kedvéért tenni ellene. Nézzük, hogyan!

Helyes táplálkozás

Ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, akkor megadhatjuk a szervezetünknek mindazt a tápanyagot, amire szüksége van a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Az esszenciális vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak bevitele mellett különösen ügyeljünk a D-, valamint a B-komplex-vitaminok és a magnézium bevitelére, ezek ugyanis felveszik a harcot a stressz ellen. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a szervezetünk mindezt megkapja, akkor érdemes megfontolni a vitaminok szedését is.

Testmozgás

A rendszeres sport képes csökkenteni a stresszhormonok – a kortizol és az adrenalin – szintjét a szervezetben, miközben fokozza a boldogsághormon, az endorfin termelését. Éppen ezért célszerű legalább napi 20-30 percen át végezni valamilyen mozgásformát. Amennyiben nem érezzük magunkat késznek erre a kihívásra, szintén érdemes a vitaminok szedése mellett dönteni, hiszen ezek megadhatják a kellő energiát, motivációt!

Merüljünk el

A meditáció és a jóga világában! A jóga egy szuper mozgásforma, hiszen amellett, hogy erősít és tónusossá teszi a testet, képes az elmét is lecsendesíteni. Vannak olyan ászanák, amelyeknek kifejezetten stresszoldó képességet tulajdonítanak, ilyen például a macska-tehén-póz vagy a hídpóz. A gyakoratok után érdemes egy kicsit meditálni is, hogy még inkább felfrissüljön a testünk és a lelkünk is.

Keressük meg a forrást!

Ha már megpróbálkoztunk ezekkel az egyszerű módszerekkel, de a stressz-szintünk nem csökkent, akkor célszerű utánajárni annak, hogy mi váltja ki belőlünk ezt a negatív reakciót. A munkánk? A párkapcsolatunk vagy egyéb társas kapcsolataink? Ha nem ennyire egyértelmű a válasz, akkor egy pszichológus segítségét is igénybe vehetjük a probléma feltárására, hogy egy elégedettebb és kiegyensúlyozottabb életet élhessünk.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek