Az ideális nagykapu 4 jellemzője (x)

Új nagykaput választani az udvarunkhoz nem egy nagy ördöngösség – látszólag. Hisz itt is többféle tényezőt számításba kell venni, némelyik pedig akár nagyobb fejtörést is okozhat. Haladjunk is végig a legfontosabb szempontok mentén, ami elősegíti a döntést!

Könnyű mozgatni

Mindenki találkozott már olyan kapuval, aminek a kinyitása és becsukása felért egy kisebbfajta erőnléti edzéssel. A szárny (vagy szárnyak) akadnak, nehezen mozdíthatóak, és csak jelentős erőkifejtéssel lehet őket nyitni-csukni. A modern, jól karbantartott kapukra azonban szerencsére nem ez a jellemző.

A Nívó gurulókapuk például könnyedén gördülnek végig a hozzájuk tartozó sínen, és mivel az egész szerkezetet kis súlyú alumínium vázrendszer alkotja, így a mozgatása gyerekjáték. Mindez azonban ne tévesszen meg, ugyanis ennek ellenére kellően masszív kialakítással rendelkezik, így ne higgyük azt, hogy egy kis nyári szellő is kárt tehet benne.

Egy ilyen kaput fél kézzel is könnyen lehet mozgatni, így a nehézkes nyitás problémájával végleg leszámolhatunk. Emiatt viszont érdemes zárva tartani, nehogy a gyerekek önhatalmúlag nyitogassák és esetleg kiszökjenek az utcára a biztonságos udvarból. 

Illik a kerítéshez

A kapunak mindig egységet kell alkotnia a kerítéssel, hiszen csak így lesz mutatós az összkép. Ha például famintás vagy fából készült léckerítésünk van, akkor lehetőleg ugyanilyen stílusú és mintájú kaput is válasszunk. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a lécközök mérete is azonos legyen. Ezáltal a kapu szinte teljesen beleolvad a kerítésbe, első pillantásra észre sem lehet venni, hogy hol helyezkedik el.

Persze akadnak azért kivételek: ha a kerítés például tömör betonfalból vagy gabionkosarakból áll, akkor nyilvánvalóan más megoldás kell, mert ezekből nem lehet kaput készíteni. Ám itt is törekedjünk arra, hogy a lehető legkevésbé üssön el a kerítéstől, így maradhat ízléses a végeredmény.

Időtálló konstrukció

Mivel a kapu jó eséllyel napi használatban lesz, ezért elengedhetetlen, hogy “bírja a gyűrődést”, azaz ne kezdjen el hamar amortizálódni. Az már rég rossz, ha néhány hónap után rozsdásodni kezd vagy lepereg róla a festék, esetleg a nyitás nehézkessé válik. 

Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy jó minőségű terméket vásárolunk, amire a gyártó lehetőleg több évre kiterjedő garanciát is vállal. Egy masszív kapu nem deformálódik, rozsdásodik vagy korhad, és a nyitószerkezete sem hibásodik meg pár év alatt. Ha jól választunk, akár 10 évig sem lesz gondunk a kapuval.

Automatizált mozgatás

Ma már közel sem csak a felső tízezer tagjainak kiváltsága a motorizált nagykapu. A hozzá szükséges berendezés ugyanis napjainkban megfizethető áron is beszerezhető, így bárkinek megvan a lehetősége arra, hogy alkalmazza ezt a meglehetősen kényelmes megoldást.

A kapunyitó motor segítségével már nincs szükség a kézi mozgatásra, csupán egy gombnyomás és a kapu máris kitárul és bezáródik. Sőt, már felokosított készülékek is kaphatóak, így arra is van lehetőség, hogy a mobiltelefonunkat használjuk a távirányító helyett.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek