Három dolog, amit érdemes mérlegelni személyi kölcsön felvétele előtt (x)

A személyi kölcsön igénylésére ma már számos lehetőség van, többféle céllal, más-más összegért fordulhatunk segítségért a bankokhoz. Természetesen mielőtt hitelt veszünk fel, több tényezőt kell végig gondolnunk mind a jelenlegi helyzetünket, mind a jövőbeni kötelezettségeket figyelembe véve. Mit mérlegeljünk pontosan, ha személyi kölcsön felvétele előtt állunk?

Mit is jelent valójában a személyi kölcsön? Az alapján, hogy milyen okból vennénk fel a kívánt összeget, többféle típusát is megkülönböztethetjük. Legyen a cél lakásvásárlás, lakásfelújítás, egy új autó megvétele vagy más egyéb befektetés, vagy akár meglévő hitelünk kiváltása, amely kapcsán lehetőséget nyújtanak a szabad felhasználású kölcsönök, – a hasonló típusú hiteligényléseket mind a személyi kölcsönök közé soroljuk. 

Három dolog, amit mérlegeljünk felvétel előtt

A hiteligénylés előtt természetesen érdemes megfelelő tájékoztatást kérni a banktól, ahol a személyes anyagi kereteinket figyelembe véve részletesen felvázolják, milyen lehetőségeink vannak, milyen összegben folyamodhatunk kölcsönért és milyen törlesztőrészletekre számíthatunk. Ennek a kölcsöntípusnak a fedezete a jövedelmünk, ezért hallgassunk meg több alternatívát és a következő szempontokat mindenképp vegyük figyelembe a választás során.

Mennyi időre szól a kölcsön?

Személyi kölcsönt általában 5-10 évre kaphatunk, nagyobb beruházás esetén az időtartam lehet hosszabb, azonban ez jövedelmünk függvényében is változhat. Mindenképp mérlegeljük, hogy tudunk-e több éven keresztül fix összegben törleszteni – a személyi kölcsön általában meghatározott törlesztőrészlettel jár. Foglaljuk össze többéves terveinket, elkerülhetetlen kiadásainkat és ezek tükrében hozzuk meg a döntést, hogy hány évig tudjuk vállalni a törlesztést!

Milyen összegben tudunk törleszteni?

Egy rövidebb időtartamú kölcsön sokszor hívogatóbb, azonban magasabb törlesztőrészlettel is járhat. Ezért alaposan mérlegeljük a havi bevételeinket, kiadásainkat, és azt, hogy mennyi pénzünk marad a fix törlesztőrészlet fizetése után. Készítsünk konkrét számítást! Az is jó megoldás, ha néhány hónapig vezetjük kiadásainkat, és havi összegzést írunk. Ennek alapján nemcsak az lesz egyértelmű, mit tudunk vállalni, de az is, hogy mely kiadásainkat tudjuk szükség esetén csökkenteni.

A kölcsönnel járó feltételek

A különböző kölcsönök más-más feltételeket írnak elő, mind az életkort, a munkaviszonyt és az adóstárs szükségességét illetően. Tájékozódjunk alaposan, mielőtt választunk: a legtöbb helyen kötelező például az állandó lakcím, illetve a legalább három hónapos munkaviszony. Személyi kölcsön esetén előfordulhat, hogy a házastársnak is meg kell felelni az előírt feltételeknek. Emellett az is fontos szempont a bank számára, hogy vettünk-e fel már máshol vagy másféle hitelt.

Legyünk előrelátóak!

A személyi kölcsön felvételétől nem kell tartanunk: ma már számos konstrukció áll rendelkezésre, amelyekből saját élethelyzetünkhöz, anyagi lehetőségeinkhez, jövőbeli terveinkhez mérten válogathatunk. Azonban alapos utánajárás nélkül ne vágjunk bele semmibe. Amennyiben úgy érezzük, elvesztünk a számok útvesztőjében, kérjük szakember segítségét, de mindenképpen mérlegeljük, biztonságban, félelem nélkül tudjuk-e törleszteni az aktuális személyi kölcsönt.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Hozzászólások ()

Friss hírek