Miért és mikor van szükség a gyep felülvetésére? (x)

Az ősz ideális időszak a gyepesítésre, újra- vagy felülvetésre, hiszen ilyenkor nappal már mérsékelten meleg van, és az éjszakák hűvösek, párásak. 

Ebben az időszakban még feltűnőbb az a kert, ahol egységes, egészséges gyeptakaró virít, és irigykedve nézzük, ha a szomszéd kertje zöldebb. De a jó hír, hogy megvannak a módszerek arra, hogy jövő tavasszal, nyáron, sőt még hosszú évekig a miénk is hasonlóan nézzen ki, csak tudni kell, mit és hogyan tegyünk. Ezt mutatjuk most meg.

Felülvetés vagy újravetés?

Az aszályos nyár sok kertben kikezdte a gyepet, megjelentek a gyomok és a csupasz foltok, ami ellen itt az ideje tenni. Ennek jó módszere az újravetés, amely az alapoktól indul, a csupasz földtől, ezért ez egy nagy és költséges munka, de van, hogy más nem segít. Vedd igénybe a Kertfüvesítés szaktanácsadását, és személyre szabott megoldásokat kaphatsz.

Felülvetésre akkor van szükség, ha a gyepfelület vékony, és bár megjelennek benne foltok, de a gyep még javarészt fűből áll, és csak sűríteni, javítani szükséges. Ezt a módszert néhány évente akkor is be kell vetni, ha egyébként nincs komolyabb baj a gyeppel. A fűszálak életciklusa ugyanis átlagosan 3-6 év, fűfajtától függően. És akárcsak az emberi haj esetében a hajszálak, a gyepet alkotó füvek különböző fajtájúak és korúak, így az utolsó fázis, a fű elhalása nem egyidőben történik.

Miért van szükség a gyep rendszeres ápolására?

Azoknál a gyepfelületeknél, amelyeket nem ápolunk rendszeresen vagy teljesen magára hagyunk, megbomlik az egyensúlyi állapot, így hamar és szinte egyidőben indul meg a hanyatlás.

A telepített gyepek esetén folyamatosan oda kell figyelni az optimális állapot fenntartására, hogy ne váljon egyenlőtlenné a felület. A ritkulás gyomosodást, elvadulást von maga után, ami ellen rendszeres felülvetéssel, ifjítással lehet tenni.

Akár felül-, akár újravetésre van szükség, fontos lépés a tömörödött talajréteg fellazítása, hogy megnyíljon az út a levegő, a víz és a tápoldatok számára, és nagyobb eséllyel kelhessenek ki a fűmagok. Kötött talajoknál is évente kétszer kell elvégezni a gyepszellőztetést, a felülvetést pedig tavasszal vagy még inkább ősszel.

A jövő módszere: szárazságtűrő gyep nevelése

A várhatóan egyre forróbb és aszályosabb nyarakra tudatosan fel kell készíteni a gyepet, szárazságtűrésre kell nevelni. Furcsán hangozhat, de ez az egyetlen működőképes és megfizethető megoldás.

Hogyan kezdj hozzá? Felülvetés előtt vágd tarra a gyepet, végezz rajta gyepszellőztetést, majd agyagos talaj esetén kvarchomokkal keverd el a szárazságtűrő fűmagot, és azt dolgozd bele a talajba. Talajjavítókkal fokozhatod a hatást. És persze rendszeresen, naponta kétszer-háromszor öntözd.

Foltosodás esetén derítsd ki, mi okozza, majd ennek megfelelően kezeld, és gyepszellőztetést követően a területnek megfelelő fűmaggal foltozd. Talajjavítót ez esetben is használhatsz, de a kvarchomok-virágföld keverék is jó lehet a célra. A talajkondiconálásnak is fontos szerep jut.

A siker minden esetben a talaj állapotán múlik, így arra is kiemelt figyelmet fordíts.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek