Nem készül rendkívüli kamatemelésre a brit jegybank

Annak ellenére, hogy a font történelmi mélypontra került az amerikai dollárral szemben, a brit jegybank jelezte, hogy nem készül rendkívüli kamatemelésre – csak novemberi ülésükön elemzi teljes körűen a font gyengülését, valamint azt, hogy a kormányzati intézkedések milyen hatást gyakorolnak az inflációra.

A Bank of England közleményének előzményeként a hétfői kereskedés korai szakaszában 1,030 dollár/fonthoz közeli árfolyamokat is mértek az ázsiai, majd a londoni kereskedésben. Ilyen alacsony dollárárfolyamra a fonttal szemben azóta nem volt példa, hogy Nagy-Britannia több mint fél évszázada, 1971 februárjában áttért az azóta is használatos tízes pénzrendszerre és kivezette a shillinget.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Andrew Bailey, a jegybank kormányzója fontosnak nevezte a bejelentett kormányzati intézkedéseket és közölte, hogy üdvözli a kormány elkötelezettségét a fenntartható gazdasági növekedés mellett. Bailey hangsúlyozta ugyanakkor: a monetáris politika szerepe annak megakadályozása, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, és ezzel még tovább növelje középtávon az inflációt.

A jegybanki kormányzó leszögezte: a Bank of England monetáris tanácsa a menetrendben szereplő következő – novemberben esedékes – ülésén elemzi teljes körűen a font gyengülését, valamint azt, hogy a kormányzati intézkedések milyen hatást gyakorolnak a keresletre, az inflációra, és ennek az elemzésnek megfelelően cselekszik majd. Bailey ezzel gyakorlatilag kizárta, hogy a monetáris tanács a következő napokban soron kívüli kamatemelésről döntsön.

A nyilatkozat hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a monetáris testület kész „habozás nélkül”, a szükséges mértékben módosítani az alapkamatot annak érdekében, hogy az infláció középtávon tartósan visszatérjen a 2 százalékos célszintre.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek