Elolvadt az egyik németországi gleccser, befejezik a méréseket

A Bajor Tudományos Akadémia közleménye szerint a még megmaradt öt németországi gleccser közül a Schneeferner déli ága a gyors olvadás miatt elvesztette gleccser státuszát.

„A Schneeferner jegének vastagsága jelentősen csökkent, legnagyobb részén már a kétméteres vastagságot sem éri el, és valószínű, hogy már nem mozog” – írta az akadémia a jelentésben.

Még a legvastagabb folt is hat méter alá csökkent, holott 2018-ban még a tíz métert is elérte. A 2018-2022 közötti időszakban a gleccser felülete is a felére zsugorodott, jelenleg egy hektárnyi. Az akadémia előrejelzése szerint a megmaradt jég egy-két éven belül várhatóan teljesen elolvad.

https://www.instagram.com/p/Ci9uy07M2_a/

Az akadémia 1892 óta végez rendszeres méréseket a gleccseren, ezek most véget érnek.

A déli Schneeferner eltűnése azt jelenti, hogy Németországban már csupán négy gleccser maradt: a Zugspitzéről induló Höllentalferner és a Schneeferner északi vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis- és Watzmann-gleccserek.

Az Alpokban és más hegységekben megfigyelt, a klímaváltozás hatásának tulajdonított gyors gleccserolvadást a 2000-es évek kezdetétől kísérik figyelemmel. A bajor környezetvédelmi minisztérium tavalyi jelentésében arról számolt be, hogy az éghajlatváltozás miatt Németország még ebben az évtizedben elveszítheti utolsó gleccsereit is.

A tudósok korábban úgy becsülték, hogy a gleccserek az évszázad közepére tűnhetnek el. Egy 2021 áprilisában közzétette globális tanulmány megállapította, hogy a világ szinte valamennyi gleccsere egyre nagyobb ütemben veszít tömegéből, és ez okozza a tengerszint-emelkedés több mint 20 százalékát ebben az évszázadban.

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »