Összeomlott az angol font az új kormány intézkedései miatt

Az angol font minden idők legalacsonyabb szintjére zuhant, miután Kwasi Kwarteng brit kancellár megígérte, hogy további adócsökkentéseket hajt végre, és ezzel felerősítette azokat a félelmeket, hogy a kormány költségvetési politikája az inflációt és az államadósságot az egekbe repíti.

A font 1,0350 dollárt ért el, ami a legalacsonyabb szint az amerikai dollárral szemben az 1971-es decimalizáció, azaz a shilling kivezetése óta. Az árfolyam ezután kissé korrigált ugyan, de az összeomlás ténye agresszív kamatemelésre szólította fel a Bank of Englandet, egyes elemzők már ezen a héten rendkívüli intézkedésre lesz szükség.

https://www.instagram.com/p/Ci9f1UGsIpN/

Nicholas Ferres, a Vantage Point Asset Management befektetési vezetője szerint ugyanakkor a jegybanknak nem lesz könnyű dolga az infláció megfékezésében és a font stabilizálásában, mivel az éppen új brit kormány fiskális, gazdaságélénkítő intézkedései miatt omlott össze.

Jelenleg tehát az Egyesült Királyságban a jegybanki politika és a kormánypolitika élesen szemben áll egymással, emiatt pedig egyes elemzők a font további csökkenését várják és nem tartják kizártnak azt sem, hogy az euróhoz hasonlóan az angol font is eléri a paritást az amerikai dollárral szemben.

Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban pénteken tartott ismertetésében közölte:

  • a jövő áprilisban kezdődő új pénzügyi évtől a személyi jövedelemadó jelenleg 20 százalékos alapkulcsa 19 százalékra csökken
  • a legmagasabb jövedelmekre megállapított 45 százalékos felső adókulcs megszűnik, a magas jövedelműek adója egységesen 40 százalék lesz
  • az eddigi 125 ezer font kétszeresére, 250 ezer fontra emelkedik az az ingatlanérték, amely felett az új lakóingatlanok vásárlását illeték terheli
  • a kormány a korábbi tervvel ellentétben nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót
  • visszavonják azt a döntést is, amelynek alapján novembertől 1,25 százalékkal nőtt volna a foglalkoztatottak után befizetendő társadalombiztosítási járulék.

Forrás: Bloomberg / CNBC / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »