Amit a domain kapcsán tudni érdemes (x)

A ma ismert, mindenki által elérhető internet alapjait az 1980-as években fektették le. Az első domainnév 1985. március 15-én került bejegyzésre, amely a symbolics.com volt.

Több mint egy hónapot kellett várni a következő domainnév bejegyzésére. Amikor a nagy cégek fantáziát láttak a dologban, sorra kezdték bejegyeztetni egymás után a maguk domainnevét. A folyamat felgyorsult, ma már milliós nagyságrendű domainnév van beregisztrálva, gyakorlatilag másodpercenként regisztrálnak egy újat.

Mi az a domain tulajdonképpen?

Egyszerűen megfogalmazva egy IP cím szöveges megfelelője. Elég bonyolult lenne úgy használni az internetet, hogy mindig hosszú számsorokat kellene begépelni a böngésző címsorába. Akik könnyen megjegyzik a telefonszámokat, azoknak valószínűleg az IP címek megjegyzése sem okozna gondot, ám a többségnek ez nehezen menne. Erre találták ki a domainnevet, ami lehet egy frappáns szó, egy betűszó.

A domainnév megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy működő honlapunk legyen. Hiába van egy remekül felépített oldalunk és egy optimális webtárhelycsomagunk, domainnév nélkül mit sem ér az egész.

A domainnévnek mindenképpen egyedinek kell lennie. A domainneveknek rengeteg variációja létezik, más honlapra lyukadhatunk ki, ha két szót egybeírunk, mint ha kötőjelet teszünk közéjük. Sőt, két azonosnak tűnő domain sem ugyanoda vezet feltétlenül, ha az egyiknek például .com, a másiknak .hu a végződése.

Néhány szó a domainvégződésekről

A domain végén szereplő tag az úgynevezett top level domain (TLD), azaz domainvégződés. Eredetileg komoly feltételeket szabtak az egyes végződésekkel történő domainregisztrációnak. A .com a vállalkozásoknak volt fenntartva, a nonprofit szervezetek használhatták a .org végződést, az oktatási intézmények a .info-t, az internetes, infrastruktúrát biztosító cégek használhatták a .net-et, míg a kormányzati célú szervezetek a .gov-ot. Manapság már gyakorlatilag bárki regisztrálhat .com vagy .info végződésű domaint. 

Vannak más nemzetközi domainek is, mint például a .eu. Ezeken felül lehet országspecifikus domainvégződést is választani. Magyarországon ez a .hu, de ha német nyelvű honlapot hozunk létre, akkor választhatjuk a .de vagy a .at végződést is. Minden országnak van egyedi végződése, ám ez inkább logikai jelentőséggel bír, hiszen bárki regisztrálhat bármilyen országspecifikus domainvégződést.

Hogyan lehet domainnevet regisztrálni?

Az első lépés az, hogy találjunk ki egy frappáns, könnyen megjegyezhető domainnevet. A legjobb, ha ékezet sincs benne, hiszen így elegendő lesz egyetlen domaint regisztrálni. Ellenkező esetben érdemes mind az ékezet nélküli, mind az ékezetes változatot lefoglalni.

Ezt követően keressünk egy domainregisztrátor céget. Lesz egy ellenőrzési lehetőség, hogy szabad-e a domainnév. Ha igen, akkor meg kell adni az adatokat, majd be kell fizetni a számlát. Nem sokkal bonyolultabb az egész folyamat, mint például cipőt venni a neten.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »