Mediterrán szellő a lakberendezésben (x)

Élénk színek használata, rusztikus belsők, mozgalmasság és otthonosság azok a fogalmak, amelyek sokaknak az eszébe ötlik általában, amikor a mediterrán stílusban berendezett lakásbelsőkre terelődik egy beszélgetés. 

A Földközi-tenger medencéje hatalmas, számos nép lakta a történelem során, és lakja ma is, ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy ennek a nagyon barátságos és kellemes lakberendezési stílusnak azért egymástól elemeiben igen eltérő változatai alakultak ki. A szakemberek megkülönböztetik a görög, a spanyol, az olasz és a provence-i mediterrán vonalat.

Egy kis melegséget a terekbe

A DODO mediterrán kollekciójában rengeteg szuper ötletet és bármelyik mediterrán stílusba tökéletesen illő berendezési tárgyat és dekor elemet találsz. Ezekkel nyugodtan megpróbálhatod becsempészni a saját világodba egy kicsit a nagyon kellemes és szívet melengető mediterrán életérzést. A stílusok hasonlóak, de mégis mindegyik más is. Az összesről el lehet azonban mondani, hogy kedveli a rusztikus, akár durvára hagyott felületeket, a kőburkolatokat és a fatárgyakat. Nem teljesen egyenes a fal, vagy kavicsokkal, kövekkel van díszítve? Talán vannak kopottas vagy régies elemek? Sebaj, mindenképpen egyedi és megismételhetetlen lesz így a szobabelső.

Kék-fehér letisztult vagy meleg árnyalatú spanyol?

Ha például a görög mediterrán stílusra gondolsz, talán legelőször a kék-fehér színkombináció jut eszedbe. Nagyon meghatározóak ezek az árnyalatok ebben az országban, így a lakberendezésben is központi szerepet töltenek be. Maga a stílus nagyon letisztultnak mondható, tágas és szellős terek és egyszerűség jellemzi. Már egy baldachinos ággyal és minimalista berendezéssel, kovácsoltvas elemekkel vagy mozaikkal a vizes helyiségekben jellegzetessé teheted otthonod.

A spanyol mediterrán stílus ezzel szemben sokkal díszesebb és harsányabb, fényűzőbb. A meleg színek dominálnak, sok a narancs és a piros. Mégsem túldíszített. A bútorok természetes sötétebb színűek, sok a faragott fa elem. A kovácsoltvas mellett itt akár még az arany is megjelenhet. Jellegzetessége a növénymotívumok használata a textileken és a falburkolatokon.

Az elegánsan egyszerű olasz és a modernebb provence-i

Nemcsak az olasz divat rendkívül elegáns, hanem ugyanez mondható el az olasz mediterrán lakberendezési stílusról is. Nagyon jó minőségű berendezési tárgyakat látunk, ha belépünk egy olasz család otthonába, ott is elegánsak. Ez a stílus is előszeretettel használ élénk és dinamikus színárnyalatokat, amelyek remekül mutatnak a világosabb falak előterében. Sok tömörfát látunk ott, mely mutatós és nagyon tartós. Provence vidékein azonban inkább a természetes föld színekkel, a sárgás, a zöldes, esetleg a kékes árnyalatokkal találkozhatsz és persze sok-sok levendulával. Akár kissé kezeletlen fából is lehetnek a bútorok vagy kovácsoltvasból. Légies és igazán modern.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »