Piaci körkép: kevesebb eladott autóval is nőtt a Mercedes nyeresége

● Vegyes mozgások a Fed döntés előtt
● Romlott a GfK hangulatindexe
● A Mercedes-Benz és a Deutsche Bank frissítették 2022-es előrejelzéseiket

Vegyes hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, a német DE30 0,29%-kal,  a francia FRA40 0,25%-kal erősödik, a lengyel W20 viszont 1,08%-os veszteséget mutat. A befektetők figyelme ma a Fed esti kamatdöntésére irányul. A piac 75 bázispontos emelésre számít, illetve némi iránymutatásra a jövőbeni kamatpályát illetően, így a kamatdöntés utáni sajtótájékoztató és Powell kommentárjai lesznek különösen fontosak.

Németországban a GfK fogyasztói hangulatindexe tovább romlott, az előző havi -27,7 pont és a -29 pontos várakozással szemben a tényadat -30,6 pont lett.

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Technikai szemszögből nézve még mindig nem változott a DE30 index képe, a blue chip mutató ma enyhén emelkedik de továbbra is a 200 periódusos exponenciális mozgóátlag alatt forog (EMA 200, H4 intervallumon, aranysárga vonal). A legközelebbi támaszok a 100-as EMA (lila vonal) és az 50-es EMA (kék vonal), lélektanilag pedig a kerek 13 ezres szint is fontos pont. Az ellenállás továbbra is a 13.450 pont körüli zóna, illetve jelenleg a 200-as EMA.

Vállalati hírek

● Ma kezdődött a Lufthansa (LHA.DE) dolgozóinak bérezés miatti sztrájkja, melyet tegnap jelentettek be. A Ver.di szakszervezet 9,5%-os vagy legalább 350 eurós béremelést követel közel 20 ezer munkavállaló számára. A legtöbb müncheni és frankfurti járatot törölték, Frankfurtban ez közel 700 járatot érint. Michael Niggemann, a Lufthansa igazgatói tanácsának tagja elmondta, a jelenlegi, bérezés miatt indult sztrájkok nagy veszteségeket okoznak. A késések és törlések holnap reggelig borítják fel a szokásos menetrendeket.

● A Mercedes-Benz (MBG.DE) az infláció és az ellátási láncok zavarai ellenére javította üzleti várakozásait a 2022-es évre, köszönhetően az emelkedő autóáraknak és a jövedelmezőbb üzleti megoldások bevezetésének. Az autógyártó immár 12-14% közötti árréssel (ROS) számol, szemben a korábbi, 11,5-13% közötti sávval.  A második negyedévben a cég 7%-kal 36,4 mrd euróra növelte eladási árbevételét, miközben az eladott autók száma 7%-kal 487.100 darabra csökkent. A kiigazított Q2-es EBIT 8%-kal 4,9 milliárd euróra javult. A részvényenkénti eredmény (EPS) 2,91 euró lett, szemben a tavali 2,84 euróval, a nettó eredmény pedig 2%-kal 3,198 mrd euróra nőtt.

● A Deutsche Bank’s (DBK.DE) eredményszámai meglepték a piacot. A kisebb problémák ellenére a bank második negyedéves árbevétele elérte a 6,6 milliárd eurót, így 7%-kal nőtt a 2021-es számokhoz képest. A nettó eredmény 1,05 mrd euró lett, ami éves alapon 51%-os növekedés!

Az erős pénzügyi teljesítmény ellenére a Deutsche Bank figyelmeztetett a száguldó infláció miatt megemelkedett költségszintekre, egyben visszavonta költség-előrejelzését és jelezte, hogy profitcéljának elérését egyre nehezebbé teszik a recessziós aggodalmak, az ukrajnai háború és a költségeket emésztő pereskedések. A vegyes jövőbeni kilátások eladási nyomást helyeztek az árfolyamra, a papír jelenleg közel 3%-os mínuszban forog.

Elemzői lépések 

● A Mercedes-Benz (MBG.DE) részvényeire „vétel” ajánlást adott ki a JP Morgan. A célár 90 euró.
● A Deutsche Bank (DBK.DE) részvényeire „vétel” ajánlást adott ki a JP Morgan. A célár 13 euró.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
Jelen tartalmat az XTB S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el. A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak. A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12, Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »