Online kaszinó Magyarországon

Ha meg tudjuk nyitni az oldalt, akkor alapvetően legális online kaszinóban játszani Magyarországon. A következőkben részletesen megmutatjuk a vonatkozó szabályokat!

Legális online kaszinóban játszani?

A szerencsejátékok története igazából sok évszázadra tekint vissza, hiszen jól tudjuk a történelemkönyvekből is, hogy már az ókori rómaiak és görögök is játszottak számtalan különféle szerencsejátékot. A kaszinók terjedése a 16-17. században kezdődött el nagy ütemben, Magyarországon pedig az első ilyen intézmény 1827-ben nyitotta meg kapuit Nemzeti Casino néven.

Ez természetesen egy fizikailag látogatható intézmény volt, ahol a szerencsejáték mellett a fő fókusz a társasági, közösségi életen volt, megfelelő ruházat és egyéb szabályok betartása kellett a belépéshez. De ahogy teltek az évtizedek, egyre több és több kaszinó nyitott meg, ezek mindegyike állami monopóliumként Magyarországon.

A 2000-es évekre változott meg nagyon a helyzet, amikor megjelent az első online kaszinó Magyarországon is. Ezek az online platformok aztán nagyon gyorsan népszerűvé váltak, hiszen mindenféle öltözködési szabály, utazás és kényelmetlen helyzet nélkül lehetett játszani az online kaszinóban.

Az online kaszinó Magyarországon azonban a mai napig egy szürke zóna, hiszen mivel hazánkban jelenleg is csak néhány, állami felügyelet mellett működő, fizikai kaszinó létezik, és ezeknek van valamilyen formájú netes megjelenése, a játékosok többsége olyan oldalakon játszik, amelyek online érhetőek el és egy külföldi cég üzemelteti őket, külföldi engedély birtokában. Úgyhogy sokszor, sokakban felmerül a kérdés: legális-e netes kaszinók online felületein játszani? A következőkben röviden megpróbálunk erre a kérdésre választ adni.

Milyen jellemzői vannak egy külföldi online kaszinónak?

Magyarországon a rendszerváltás, azaz 1991 óta minden szerencsejáték tevékenységet a Szerencsejáték Zrt. felügyel és üzemeltet. Így pedig nem csak a fizikailag látogatható kaszinók, de a legálisnak mondott online kaszinó platformok is állami szabályozással működhetnek csak. A külföldi üzemeltetőket pedig nemzetközi szervezetek és különféle országok hatóságai ellenőrzik, és ők adják ki az engedélyeket is. A legismertebb ilyen külföldi hatóságok

  • a Brit Szerencsejáték Bizottság, az EGBA,
  • a Máltai Szerencsejáték Hatóság,
  • a Curacaói Szerencsejáték Felügyelet, illetve
  • az Észt Szerencsejáték Hatóság.

Ha ezen hatóságok érvényes engedélyével rendelkezik egy adott platform, akkor azért az már eléggé megbízhatónak számít az online kaszinóban történő játék, illetve befizetés vonatkozásában.

A legtöbb online kaszinó Magyarországon is elérhető blokkolás nélkül, viszont van pár oldal, amely esetén különféle okokból a magyar hatóságok blokkolják az elérést. Ezeknél is lehet az online kaszinóban játszani, bár ehhez kerülőutakat, így alternatív linkeket és VPN-t kell használni.

A szerencsejátékokra vonatkozó szabályozás egyébként Magyarországon még mindig nem egyértelmű, a 2000-es években számtalan weboldalt blokkoltak a magyar hatóságok mindenféle szabályokra hivatkozva. Viszont a 2010-es évektől kezdve egyre több és több cég támadta meg a magyar tiltást az Európai Uniós hatóságoknál, és így végül valamikor a 2010-es évek közepétől kezdve legalább az egyértelművé vált, hogy jogellenes a magyar hatóságok blokkolása, és így tisztázódott, hogy nem illegális a magyar játékosoknak egy külföldi üzemeltető online kaszinós oldalán játszani.

Konklúzió és a VPN kérdése

Ezeket a szolgáltatókat a magyar hatóságok azonban még mindig tiltott szerencsejáték szervezőknek tartják, ami azt jelenti, hogy ugyan az EU-s irányelv miatt jogi lépéseket nem tesznek ezek ellen, de az itt szerzett jövedelem tiltott szerencsejátékból származó jövedelemnek minősül a magyar hatóságok szemében.

Ez a magyar játékosokra nézve nem jelent semmiféle hátrányos jogkövetkezményt, viszont adózási szempontból van jelentősége. Mert amíg a néhány engedéllyel rendelkező magyar, és bennfentes tulajdonosi körökbe tartozó kaszinóban szerzett jövedelem után nem kell adót fizetni, addig az online külföldi kaszinókban szerzett nyeremények után egyéb jövedelemként adóznunk kell. Ez az egyetlen igazán nagy különbség, minden más tekintetben teljesen gond nélkül, legálisan játszhatunk az online kaszinók platformján.

Persze mindenképpen győződjünk meg előzetesen arról, hogy ezek megbízható oldalak, hiszen mivel nem tartoznak a magyar hatóság joghatósága alá, így a magyar hatóság nem is fog tudni segíteni nekünk, ha áldozatául estünk egy csaló oldalnak. Amikor tehát online kaszinót választunk, az egyik első paraméter, amit megvizsgálunk az legyen, hogy mennyire megbízható az oldal.

Milyen engedélyekkel rendelkezik, milyen vélemények vannak róla a különböző oldalakon, van-e optimalizálva magyar nyelvre és magyar játékosokra, a tulajdonosi köre milyen, és így tovább. De a legfontosabb konklúzió az, hogy mindenféle probléma nélkül, gond nélkül játszhatunk bármilyen online kaszinó oldalán, főleg, ha az elérhető az IP-címünk megváltoztatása nélkül.

Sokszor szokott felmerülni kérdésként az is, hogy VPN-ről megkerülni a blokkolást illegálisnak minősül-e. Igazából nem illegális, viszont komoly következményei lehetnek, hiszen innentől kezdve a mi játékunk az adott online kaszinó oldalán nem teljesen tiszta, azaz az üzemeltető jogosan megtagadhatja tőlünk bármilyen nyeremény kifizetését, arra való hivatkozással, hogy megsértettük a szabályzatát.

Sultés Szilvia, a szakértőnk rámutat, hogy a kerülőutunkra gyorsan fény is fog derülni, hiszen egy magára valamit is adó, megbízható kaszinóban a személyazonosságunkat az első kifizetésünk előtt biztosan igazolnunk kell, és ott pedig ki fog derülni, hogy tiltott országból regisztráltunk. Hiszen az azonosítási folyamat során igazolnunk kell azt az országot, lakcímet, amit a regisztrációnál megadtunk. Szóval érdemes inkább megmaradni a tisztességes útnál, azaz ha egy oldal nem érhető el magyar IP-ről, akkor azt kerüljük el.

Hozzászólások ()

Friss hírek