A nyugat szándéka ellenére tovább nő Oroszország energiaipari bevétele

Boris Johnson brit kormányfő kijevi villámlátogatásán kijelentette, hogy a világ eltávolodik az orosz szénhidrogén-félék használatától. Ez azonban erős túlzásnak tűnik, Kína és India ugyanis semmi jelét nem mutatja annak, hogy bármilyen formában részt vennének az orosz energiaipar bojkottjában, a Bloomberg számításai szerint pedig Oroszország energiaipari bevételei harmadával nőnek tavalyhoz képest.

Nagy-Britannia páncélozott járműveket és hajók elleni rakétákat szállít Ukrajnának – közölte szombati kijevi tárgyalásain Boris Johnson brit miniszterelnök.Johnson előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A Downing Street szombat esti beszámolója szerint Johnson közölte Zelenszkijjel, hogy a brit kormány 120 páncélozott járművet szállít Ukrajnának, emellett hajók ellen bevethető rakétarendszereket is átad az ukrán fegyveres erőknek.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint ezeket a fegyvereket az előző nap bejelentett, 100 millió font értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként adja Nagy-Britannia Ukrajnának.

A pénteken bejelentett katonai segélycsomagban 800 páncéltörő rakéta, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközök, valamint StarStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek vannak. Az utóbbi fegyverrendszerből – amelynek rakétái a hangsebesség háromszorosával repülnek – London már korábban is sokat átadott Ukrajnának.

Páncéltörő rakétákat küld Ukrajnának a brit kormány

Az ezt kiegészítő újabb fegyverszállítmány szombati bejelentése mellett a Downing Street közölte azt is, hogy a brit kormány 500 millió dollár értékű, Ukrajnának folyósítandó új világbanki hitelcsomagra vállal garanciát az ukrán kormány nevében. Johnson hivatalának szombati tájékoztatása szerint ezt a garanciavállalást a brit törvények alapján a londoni parlamentnek is jóvá kell hagynia. Jóváhagyás esetén egymilliárd dollárra emelkedik annak a hitelösszegnek az értéke, amelyre Nagy-Britannia Ukrajna számára eddig garanciát vállalt.

A Downing Street Johnson és Zelenszkij szombati találkozója után bejelentette azt is, hogy London az ukrán kormány kérését teljesítve liberalizálja az Ukrajnából Nagy-Britanniába irányuló export vámszabályozását és könnyíti az általános vámeljárást az ukrán exporttermékek óriási többségének esetében, az ukrán gazdaság stabilitásának fenntartása melletti brit elkötelezettség jegyében.

A kijevi megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy a többi nyugati ország példát vehet Nagy-Britanniáról, az Ukrajnának nyújtott brit segítségről. Az ukrán elnök kijelentette azt is, hogy eljött az orosz energiahordozók importjára szóló teljes embargó meghirdetésének ideje.

Johnson a Downing Street ismertetése szerint a sajtótájékoztatón közölte, hogy Nagy-Britannia partnereivel együtt hétről hétre egyre intenzívebb szankciókat léptet érvénybe Oroszország ellen. A brit kormányfő szerint ez nemcsak a bankokban lévő orosz vagyoneszközök befagyasztását és az orosz oligarchák elleni büntetőintézkedéseket jelenti, hanem azt is, hogy a világ eltávolodik az orosz szénhidrogén-félék használatától.

Ennél árnyaltabb a kép

A Boris Johnson által használt „világ eltávolodása” kifejezés azonban a valóságban erős túlzásnak tekinthető. A Bloomberg számításai szerint Oroszországnak csak ebben az évben 320 milliárd dollár bevétele lesz az energiahordozók exportjából, ami harmadával több a 2021-es bevételnél.

https://www.instagram.com/p/CcENnb6hPPS/

Ha a nyugat-európai és amerikai felhasználás idén csökkenni is fog, az olaj, a gáz és a szén talál magának más utat. Az orosz olaj kelet felé továbbra is áramlik, a kínai vállalatok továbbra is veszik a szenet, és India sem mutatja jelét annak, hogy bármilyen formában részt vennének az orosz energiaipar bojkottjában.

Sőt, február 24., azaz az invázió kezdete óta az Európa felé szállított orosz gáz mennyisége is nőtt – bár utóbbi információt annak fényében érdemes vizsgálni, hogy az orosz gáz már tavaly november óta erősen csökkentett mennyiségben csordogált Európa gáztározói felé. A Gazprom által működtetett legnagyobb európai tározó töltöttsége éppen ezen a héten héten csökkent 1 (!) százalék alá.

https://www.instagram.com/p/CcJrx2BFOAu/

Forrás: MTI / Bloomberg / The Economist

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »