Piaci körkép: a rekord infláció ellenére tovább emelkednek az indexek

● Magasabban forognak az európai tőzsdék
● Új rekordra került az euróövezeti infláció
● A TeamViewer (TMV.DE) 300 millió eurós részvény-visszavásárlási programot tervez

Pluszban kezdték a napot az európai tőzsdék, folytatva a tegnapi erős hónapkezdést. annak ellenére, hogy az euróövezeti infláció 5,1%-os értékkel új rekordot ért el januárban, jelentősen meghaladva a 4,4%-os elemzői várakozást. Az előzetes adatok szerint továbbra is az energiaszektorban volt a legnagyobb az áremelkedés mértéke (28,6%, szemben a decemberi 25,9%-kal), majd az élelmiszer, alkohol- és dohánytermékek (3,6% a decemberi 3,2% után) , a szolgáltatások (2,4%, azonos a decemberi adattal) és a nem ipari termékek (2,3% vs. 2,9%) következtek a sorban,

A maginfláció viszont 2,3%-ra, 3 hónapos mélypontra csökkent. Ennek ellenére a mai adatsor erősítette azt a várakozást, miszerint az EKB-nak még idén kamatot kell emelnie, hogy lehűtse a fogyasztói árak emelkedésének trendjét. Bár a jegybank korábban kizárta ennek lehetőségét, a piacok már két 10 bázispontos kamatemelést beáraztak decemberig, így a holnapi EKB-ülés kifejezetten érdekes lesz – a befektetők új információkat várnak az EKB inflációs kilátásaival és a monetáris szűkítés lehetséges lépéseivel kapcsolatban.

Nem oldódott a feszültség Oroszország és a NATO között sem Ukrajna ügyében, így ez innen érkező hírek is okozhatnak még piaci mozgásokat. Tegnap az orosz elnök, Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szándékosan olyan forgatókönyvet teremtenek, amivel háborúba sodorják, miközben nem veszik figyelembe Oroszország biztonsági aggályait Ukrajnával kapcsolatban.

A DE30 tegnap át tudta törni a 15.550 pontnál lévő fő ellenállást, ma pedig folytatódik a felfelé tartó mozgás. Az index áttörte a 100 napos exponenciális mozgóátlagot (lila vonal) és a 200 napos mozgóátlagot is (piros vonal) . Ha a vevők meg tudják tartani a mostani lendületet, az emelkedés begyorsulhat a történelmi csúcs felé (16.330 pont).

Forrás: xStation5
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a bemutatott adatok a korábbi teljesítményadatokra utalnak, és ez nem megbízható mutatója a jövőbeni teljesítménynek.

Másrészről, ha az eladók veszik át az irányítást, és újra a 15.50 pontos árzóna alá nyomják az árfolyamot, akkor a 15.000 pontos fő támasz kerülhet veszélybe.

Vállalati hírek

A TeamViewer (TMV.DE) részvényei több mint 13%-ott ugrottak ma, miután a szoftverfejlesztő cég bejelentette, hogy 300 millió eurós saját részvény visszavásárlási programot indít és megerősítette 2022-es eredményvárakozását is. A cég bevételei a tavalyi utolsó negyedévben 9%-kal, a teljes tavalyi  évben pedig 10%-kal  emelkedtek , bár a működési profitmargin szűkebb lett.

Az SAP (SAP.DE) bejelentette, hogy 2021 utolsó negyedévében több száz vállalat – köztük a HP és az Unilever – választottta az SAP Ariba és az SAP Fieldglass megoldásokat annak érdekében, hogy segítse a beszerzési folyamatok és a külső munkaerő menedzsment digitalizációját.

Forrás: XTB

Amennyiben nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát próbálni a tőzsde világában, most ezt is kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámlán!
  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 85%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »