Franciaország igent mondott az oltási multilateralizmusra

Franciaországban júniusban megkezdődik a 16 és 18 év közöttiek koronavírus elleni oltása – jelentette be pénteken Alain Fischer, az oltási programért felelős kormánymegbízott.

Az Európai Unióban forgalomban lévő oltóanyagok közül egyedül a Pfizer-BioNTech közösen kifejlesztett vakcinája engedélyezett ennek a korosztálynak. A kamaszkorúak közül eddig csak a krónikus betegségben szenvedők kérhették az oltást, ami 10-20 ezer fiatalt érintett. A 16 és 18 év közötti korosztályhoz mintegy 1,6 millió francia tartozik.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy május 31-től valamennyi nagykorú jelentkezhet a koronavírus elleni oltásra. Az oltási kampány újabb felgyorsítását a jogosultak körének kiszélesítésével az tette lehetővé a kormányfő szerint, hogy mostantól nagyon sok dózis érkezik június végéig az országba, ezért a lehető legmagasabb szintű átoltottságot kell elérni. Jean Castex szerint erre megvan a remény, miután az oltóközpontokban nem csökken az érdeklődés.

Franciaország májusban 16 millió, júniusban pedig 32 millió adagot kap az Európai Unióban forgalmazott oltóanyagokból.

Több mint egy hete egyébként már valamennyi, legalább 18 éves lefoglalhatja az interneten a késő esti órákban az előző napról megmaradt adagokat másnapra. Összességében eddig több mint 22 millió francia kapta meg az első adagot, mi ez a teljes lakosság harmadának, a nagykorúak 40 százalékának felel meg, míg 9,4 millióan – a teljes lakosság 14 százaléka, a felnőttek 17 százaléka – kapta meg mindkét adagot.

Franciaország legalább 30 millió vakcinadózist ad a szegényebb országoknak az év végéig

Franciaország az év végéig legalább 30 millió vakcinadózist átad a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni védőoltással történő megsegítésére létrehozott Covax nemzetközi vakcinaelosztási rendszernek – jelentette be pénteken Emmanuel Macron államfő. „Nincs jogunk felhalmozni oltóanyagokat egyes országokban, amikor a többieknek nem jut. És megdöbbentő hogy időnként elkezdik beoltani a gyerekeket ott, ahol még az idősebbek és a veszélyeztettek nem eléggé átoltottak” – mondta a francia elnök az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívását támogató videójában.

A Covax összesítése szerint a legfejlettebb országok lakosságának egyharmada már megkapta legalább az első vakcinadózist, miközben a szegényebb országokban alig 0,2 százalékos ez az arány. A WHO ezért nemzetközi szolidaritásra kéri a fejlett országokat, mielőtt megkezdik a gyerekek és a kamaszkorú fiatalok oltását.

A Covid-19 vírusa elleni vakcinák gyártása továbbra sem megfelelő ütemű a világban, a Covax pedig még messze nem érte el a célját, vagyis azt, hogy az oltóanyagokból a szegény országok is részesüljenek. A Covaxban részt vevő országokban a tervek szerint az év végére el kellene érni a lakosság 20 százalékának beoltottságát, de becslések szerint ehhez 190 millió adag hiányozni fog júniusban.

Eddig az Egyesült Államok 80 millió dózis átadására tett ajánlatot, amelyből 60 millió az AstraZeneca oltóanyaga. Franciaország áprilisban már bejelentette, hogy 100 ezer, június közepéig pedig félmillió AstraZenaca-vakcinadózist ad az afrikai országoknak a Covax keretében. Ezenkívül Svédország is felajánlott egymillió dózist.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »