Megállíthatatlannak tűnik a GameStop

Elképesztő magasságokba emelkedik a videojátékok bolti értékesítésével foglalkozó GameStop részvényeinek ára, köszönhetően a WallStreetBets Reddit felhasználóinak – írja több gazdasági portál beszámolóira hivatkozva a The Independent.

Az amerikai kisbefektetők által a r/WallStreetBets oldalon indított spekulációs őrület január 11-én kezdődött, aminek hatására a vállalat részvényeinek értéke 20 dollárról megdöbbentő csúcsra, 146,97 dollárra emelkedett, de tegnap újra duplázott az árfolyam és este már 300 dollár felett zárt a papír.

Persze, ennek egyik oka a vad spekuláció, már korábban is számos példa volt arra, hogy egy vállalat részvényei ennek köszönhetően az egekbe szöktek – a legjobb példa erre a Tesla, amelyet értékesebbnek tekintenek, mint a kilenc legnagyobb autógyártót együttvéve -, azonban a jelenség konkrétabb oka valójában az, hogy a GameStop január közepén hirtelen a shortolók és az online kereskedők kereszttüzébe került.

Az amerikai kisbefektetők által indított spekulációs őrület masszív veszteségeket okozott a részvényt shortoló hedge fundok körében – ilyen például a Melvin Capital Management.

A kialakult helyzet ugyanakkor más részvények kereskedésére is hatással van, két német részvény, a Varta (VAR1.DE) és az Evotec (EVT.DE) nagy nyereségeket mutattak az utóbbi időben és az emelkedés tegnap is folytatódott. A Melvin Capital short pozíciókkal rendelkezik a két német cégben is, és a spekulációk szerint az emelkedést ezeknek a short pozícióknak a zárása okozza.

Mi is a GameStop?

A GameStop egy amerikai, videojátékok eladásával foglalkozó cég, amely akkor került az amatőr kereskedők látóterébe, amikor a vállalat fizikai boltjai – a koronavírus-járványnak köszönhetően – a túlélésért küzdöttek.

Noha a vállalat 2023 előtt várhatóan nem fog profitot termelni, piaci értéke három hét alatt megháromszorozódott, 4,5 milliárd dollárra emelkedett – írja a Bloomberg.

A GameStop egyik boltja, kép forrása: Flickr

Mi történt a vállalat részvényeivel?

A GameStop részvénye – amint azt a reddit egyik moderátora a Wired-nek elmondta – „egy mém-részvény volt, amely egyszer csak felrobbant”. Miután a részvényt hihetetlenül sokan shortolják, az árfolyamemelkedés a short pozíciók zárását hozta magával – ezt nevezzük „short squeeze”-nek -, ami viszont további emelkedéshez vezet, és így tovább…

Az Ars Technica beszámolója szerint emellett további hajtóerő, hogy Ryan Cohen befektető – aki korábban olyan biztonságos részvényekbe fektetett be, mint az Apple – tíz százalékos részesedést vásárolt a vállalatban, amely sokak érdeklődését felkeltette.

Végül – mivel úgy nézett ki, hogy a GameStop kudarcot vall, de nem így történt a dolog – a WallStreetBets egyes tagjai egymást vásárlásra biztatva elkezdték felfelé tolni a részvények értékét.

A GameStop részvényei a szerdai kereskedésben volt, hogy 157%-kal 380 dollárra emelkedtek.

Kép forrása: MarketWatch/Instagram

Noha egyelőre úgy tűnik, a kisbefektetők nyerésre állnak a shortosok ellen, kíváncsian várjuk, mi lesz a vége ennek az abnormális piaci mozgásnak.

Forrás: The Independent / MarketWatch / XTB

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »