A Tesla a világ ellen

A Tesla részvényei most kerültek be az S&P 500 részvényindexbe, nem is kicsi, 1,69%-os súllyal, így az elektromos autógyártó a hatodik legnagyobb cég lett a patinás indexben a piaci kapitalizáció alapján. Az árbevétel és a profit tekintetében ugyanakkor eléggé kilóg a lóláb.

A Tesla félmilliárd dollár körüli profitot termelt eddig idén (ez sem kifejezetten az autógyártásból jött össze) , míg a TOP 10-es lista következő helyezettje, a Johnson & Johnson  16,7 milliárd dollárt, a Google két részvénysorozata 36 milliárd dollárt, az első helyezett Apple pedig 57 milliárd dollárt.

https://www.instagram.com/p/CJEp1iVHy6m/

A Tesla értékeltségének másik összehasonlítási alapja értelemszerűen az autóipar, a Shadow Investing erre is készített egy látványos grafikont:

A bal oldalon a Tesla, 659 milliárd (!) dolláros értékeltséggel és 28 milliárd dolláros bruttó árbevétellel, a jobb oldalon pedig a világ szinte összes nagyobb autógyártója, együtt 668 milliárd dolláros értékeltséggel és 1302 milliárd dolláros árbevétellel.

Tehát a Tesla jelenleg annyit ér, mint a Toyota, a Volkswagen-csoport, a Daimler, a BMW-csoport, a General Motors, a Honda, a Ford,a Fiat-Chrysler, a Nissan és Subaru együtt, miközben árbevétele a fenti cégek által generált árbevétel 2,15%-a.

Furcsa világot élünk.

https://www.instagram.com/p/CJCFQxmH3N5/

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »