Megállíthatatlan a digitális jüan

A kínai hatóságok már négy városban tesztelik a nemzeti kriptopénzt, ami – például a Bitcoinnal ellentétben – egy olyan központosított digitális valuta, amit a kínai központi bank bocsájt ki és tart ellenőrzése alatt.

A program áprilisban, korlátozott bevezetéssel indult Sencsen, Szucsou, Csengtu és Xiong’an városokban – utóbbi egy új, jelenleg is épülő, Pekingtől délnyugatra fekvő „intelligens város”.

A hatóságoknak azonban nagyon kell ügyelniük arra, hogy a digitális fizetőeszköz ne kezdjen el kiszorítani más pénzformákat, például a bankbetéteket.

A rendszer emellett „potenciális veszélyt jelenthet” Kína két legsikeresebb technológiai óriására – az Alibabára és a Tencentre – nézve is, mert ezáltal háttérbe szorulhatnak az olyan, általuk támogatott okostelefonos alkalmazásokon alapuló fizetési módok, mint az Alipay és a WeChat Pay. Ez pedig lényeges dolog, lévén Kínában az ilyen alkalmazásokon keresztül történő fizetés teszi ki a bruttó hazai termék 16%-át (az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ez az arány kevesebb mint 1%).

A teljes cikk angol nyelven olvasható a Bloomberg oldalán.

Tovább olvasom →

 

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »