A populista vezetők tartanak Trump választási vereségétől

A világ azon vezetői, akik szimpatizálnak a Donald Trump által képviselt politikával, élénken figyelemmel kísérik a közelgő amerikai elnökválasztást, ugyanis annak kimenetele számukra is döntő erővel bírhat.

Elemzők szerint ha Trump kudarcot vall a választáson, a hasonlóan populista politikákat támogató többi vezető – az olasz Matteo Salvinitől Narendra Modi indiai miniszterelnökig – azt tapasztalhatja, hogy megfordul a szerencséje, ugyanis az a populista hullám, amely világszerte radikális és intézményellenes vezetők tömegét segítette hatalomra – magát Trumpot is beleértve -, jelentősen veszíthet erejéből az amerikai elnök távozásával.

“Trump – lévén ő a világ fő szuperhatalmának populista vezetője – a legfontosabb szövetséges, akit bárki kívánhat magának, így a novemberi elnökválasztáson elért (esetleges) veresége minden bizonnyal hatalmas csapást jelent a világ populista kormányai számára, amelyek vagy nyíltan, vagy hallgatólagosan a Trump-adminisztráció támogatását élvezik” – mondta Erin Kristin Jenne, a bécsi Közép-európai Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora a CNBC-nek. “A populista vezetők a rendszerszintű korlátozások megkérdőjelezésével igyekeznek megváltoztatni országuk státuszát a nemzetközi rendben, és ehhez szövetségesekre van szükségük” – tette hozzá.

A Brexittől kezdve Jair Bolsonaro brazil elnök megválasztásáig számos közös jellemző fedezhető fel a világ populista politikusai és pártjaik, illetve a Trump által alkalmazott politikák között: hajlamosak “jobbra húzni”, támogatják a nacionalista, illetve a letelepedés- és a bevándorlás-ellenes politikákat, továbbá osztják a szkepticizmust a globalizációval kapcsolatban (sőt, gyakran egy az egyben el is utasítják azt).

Donald Trump megválasztása 2016-ban a már fent említett populista hullám csúcspontja volt, amelyet azzal az ígérettel koronázott meg, hogy “újra naggyá teszi Amerikát”. Négy évvel a választások után, a koronavírus-járvány és az erősen károsult gazdasági helyzet közepette – amely problémákat Trump sokak szerint elbagatellizálta és nem kezelte megfelelően – az elnöknek elég rosszul áll a szénája, legalábbis ami a közvélemény-kutatásokat illeti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Mit jelent ez a többi populista vezető számára?

“Figyelembe véve az Egyesült Államok befolyását a világ demokratikus országaira és különösen Európára, nem lennék meglepve, ha a populista vezetők hanyatlását látnám, amennyiben Trump veszít az elnökválasztáson” – magyarázta Nadia Urbinati politikatudománnyal foglalkozó szakértő.

A Fehér Ház korábbi vezető stratégája, Steve Bannon “rengeteg erőforrást és energiát fordított arra, hogy Trump az új internacionalizmus, a populizmus ikonikus figurájává váljon. Az elnök pedig tökéletesen megtestesítette ezt a víziót”- tette hozzá.

Azonban ha Trump veszít, mindez nem lesz kifizetődő a többi hasonló értékeket valló vezető számára, lévén a populista politikusoknak szükségük van a többi populista vezér támogatására – éppen ezért a legtöbben igyekeznek is jó kapcsolatokat ápolni egymással, sőt, nem restek segítséget sem kérni egymástól, ha a szükség úgy hozza. 

Na mármost, ha közülük a legnagyobb hatalmú vezetőt “letaszítják a trónjáról”, az rendkívül nagy érvágás lesz a többiek számára.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »