Minimálbérért nem lehet albérletet kapni az USA-ban

Az Egyesült Államokban a teljes munkaidőben, minimálbérrel foglalkoztatott munkavállalók nem engedhetnek meg maguknak egy kétszobás albérletet, sőt, az államok többségében még egy egyszobás lakásra sem futja – áll a National Low Income Housing Coalition (NLIHC) éves jelentésében.

Valójában ha valaki minimálbérért dolgozik az USA-ban, hetente csaknem 97 órát kellene lehúznia egy kétszobás, illetve heti 79 órát egy egyszobás lakás bérleti díjáért – számolta ki az NLIHC. Az előbbi jóval több, mint két teljes munkaidős foglalkoztatás, de nyilván a 79 óra sem bírható egy héten.

Forrás: National Low Income Housing Coalition

A héten kiadott jelentés úgy határozza meg a “megfizethető” albérletet, hogy az a havi jövedelem legfeljebb 30 százalékát teszi ki – ez összhangban áll a legtöbb költségvetési szakértő ajánlásával. Ez alapján az NLIHC megállapította, hogy országos szinten egy teljes munkaidőben foglalkoztatott embernek – hogy a jelenlegi árakon megengedhesse magának a bérleti díjat anélkül, hogy jövedelmének több mint 30 százalékát költené – legalább 23,96 dolláros órabért kellene kapnia, hogy fizetni tudja egy kétszobás, illetve 19,56 dolláros órabért, hogy fizetni tudja egy egyszobás lakás bérleti díját.

Ez azt jelenti, hogy az az átlagos munkavállaló, aki óránként 18,22 dollárt keres, egyáltalán nem engedheti meg magának, hogy albérletben lakjon. A jelentés itt megjegyzi, hogy sok, a koronavírus-járvány idején alapvető fontosságúnak ítélt munkavállaló még ennél is kevesebbet keres: “az élelmiszerboltok pénztárosainak mediánbére óránként 11,61 dollár, míg a takarítók, valamint személyi ápolók 12,94 dollárt keresnek óránként”.

Már a világjárvány előtt jelen volt lakhatási válság

A lakhatás-megfizethetőségi válság már jóval azelőtt probléma volt az Egyesült Államokban, hogy a pandémia felütötte volna a fejét, ami miatt egyébként több tízmillió amerikai vesztette el az állását. A megállapítások ezért most különösen relevánsak.

A járvánnyal összefüggésbe hozható munkahely-elvesztések rendkívül súlyosan érintik a vendéglátó- és a szolgáltatóipart, az Urban Institute szerint pedig a bérlők aránytalanul nagy arányban kerülnek ki ezekből a szektorokból. Ezen kívül nem valószínű, hogy az amerikai gazdaság a közgazdászok által remélt “V-alakú” pályán fog mozogni – azaz az idei zuhanást jövőre meredek emelkedés követi -, mivel most, hogy ismét gyorsulóban van a vírus terjedése,  a szövetségi államok újra sorra bezárkóznak.

Mindezek alapján a szakértők július végére “lakhatási apokalipszist” jósolnak, hiszen a pandémia kezdetén bevezetett kilakoltatási tilalmak megszűnnek, a megnövelt munkanélküli segélyek pedig szintén lejárnak. Ebből következően emberek milliói válhatnak hajléktalanná egyik napról a másikra, lévén a becslések szerint ebben a hónapban a háztartások 32 százaléka – azaz csaknem egyharmada – elmaradt a bérleti díj befizetésével.

Bár a képviselőház már elfogadott két törvényjavaslatot a válság kezelésére, valószínűleg egyik sem megy át a republikánus többséggel bíró szenátuson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »