Brutális rekordot döntött a megszűnt munkahelyek száma az USA-ban

Rekordszámban, több mint 20 millióval csökkent az amerikai magánszektorban a foglalkoztatás áprilisban. Pénteken hozzák nyilvánosságra az áprilisi amerikai munkanélküliségi adatot is. Szakértők szerint a ráta 16 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán azt közölte, hogy az Egyesült Államokban áprilisban 20 millió 236 ezerrel csökkent a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma – a piaci elemzők némileg szerényebb, 20 millió 50 ezres csökkenést vártak, de volt olyan becslés is, ami 22 milliós visszaesést valószínűsített.

Mindenesetre már a 20 millió feletti adat is szörnyű, a zuhanás mértékét jól mutatja, hogy a korábbi rekordot 2009 februárjában mérték, akkor 834.665 munkahely szűnt meg a pénzügyi válság közepette, tehát az idei áprilisi adat több, mint huszonnégyszerese (!) a korábbi negatív rekordnak.

A márciusra vonatkozó adatot is korrigálta az ADP, a korábban közölt 27 ezres csökkenést -149 ezerre korrigálta a munkaügyi intézet a felülvizsgálat után. Az Egyesült Államokban március közepétől kezdtek el igazán szigorú intézkedéseket bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, ennek hatására  erős elbocsátási hullám indult.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó áprilisi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 21 millió 50 ezres esést várnak a foglalkoztatás területén a márciusi 713 ezres csökkenés után.

Pénteken hozzák nyilvánosságra az áprilisi amerikai munkanélküliségi adatot is. Szakértők szerint a ráta 16 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »