Közel kétéves csúccsal reagált az euró az uniós mentőcsomagra

Az Európai Unió tagállamainak vezetői megállapodtak egy hatalmas, 750 milliárd eurós, Covid utáni helyreállítási alapról. A tárgyalások négy napot vettek igénybe, és néhányszor az összeomlás fenyegetett. Ez az európai ösztönző csomag lesz a legnagyobb, amiben a blokk eddig megállapodott, és amelynek célja elindítani és serkenteni a pandémiát követő helyreállítást.

Az EU Covid utáni helyreállítási alapjával foglalkozó európai csúcstalálkozót 2020. július 17-18-ra tervezték. A probléma megoldása azonban sokkal hosszabb időt vett igénybe, a tárgyalások vasárnap és hétfőn is folytatódtak, végül kedden a megállapodás sikeresen
megköttetett. Ez megkönnyebbülést hozott, mivel fennállt annak a veszélye, hogy a konszenzus nem jön létre, és ilyen helyzetben az Európai Unión belüli a viták valószínűleg elmélyültek volna.

Az úgynevezett takarékosok “Frugals” (Ausztria, Svédország, Hollandia és Dánia) amellett voltak, hogy kevesebb pénzt folyósítsanak támogatásként, és inkább több pénzt nyújtsanak kölcsönként, amelyet majd vissza kell fizetni. Céljukat elérték a végleges megállapodással, a
teljes összeget 390 milliárd euró támogatásra és 360 milliárd euró kölcsönre osztva. A Macron francia elnök és Merkel német kancellár által májusban benyújtott eredeti javaslat még 500 milliárd eurós támogatást és 250 milliárd eurós hitelösszeget tartalmazott.

A klímacélok létfontosságú szerepet játszanak

Mivel a csomag célja a Covid utáni helyreállítás ösztönzése az Európai Unión belül, nem meglepő, hogy Olaszország, az európai pandémia ”központja” kapja majd a legtöbb pénzt. A mediterrán ország mintegy 82 milliárd euró támogatást és 127 milliárd euró hitelt fog kapni.

Érdemes megjegyezni, hogy a végleges javaslatban szereplő források körülbelül egyharmada, így vagy úgy, de kapcsolódik az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, így ez a történelem legnagyobb ”zöld ösztönző csomagja” lett. 77,5 milliárd eurót az alapokon keresztül osztanak szét meghatározott célra, a fennmaradó részt pedig az EU tagállamai kapják majd. 

Miközben a Covid utáni helyreállítási alapról folytatott tárgyalássorozat a csúcstalálkozó
kulcsfontosságú témája volt, az európai vezetők megvitatták a következő EU költségvetést is. A következő hét évre egy masszív 1,074 trillió eurós költségvetésről állapodtak meg. A költségvetés a „zöld megoldásokra” is összpontosít, például a fenntartható energia támogatására
és a szénfüggőség fokozatos megszüntetésére.

Az alap összekapcsolása az éghajlatváltozás célkitűzéseivel azt jelenti, hogy az Európai Unió továbbra is barátságos környezetet teremt a ”zöld” projektek számára. Ez lehetőséget kínál az európai vállalatok számára, amelyek elektromos járművek gyártásával, napenergia vagy
szélerőmű parkok fejlesztésével foglalkoznak. Vegyük figyelembe, hogy néhány ország – például Németország – máris ösztönző programként kínál EV-támogatást, saját ösztönző rendszerük részeként.

Reagált az euró

Az euró is rallyba kezdett, miután az EU vezetői megállapodást kötöttek a helyreállítási alapról. Az EURUSD az idén márciusban látott lokális csúcsán is túljutott, 1,15 fölé ugrott fel, ilyen magaslatban pedig már 2018 októbere óta nem járt. Az árfolyam tesztelte a legutóbbi korrekció 161,8%-os Fibonacci retracement szintjénél lévő ellenállást (1,1580), ma pedig már e fölött, valamivel az 1,16-os szint alatt forog.

Forrás: XTB

Az elemzés teljes verziója ingyenes számlanyitás mellett elérhető az XTB weboldalán. A számlára történő pénzbefizetés nem szükséges.

Amennyiben pedig nem csak tájékozódna, hanem ki is szeretné magát kipróbálni a tőzsde világában, ezt most kockázat nélkül megteheti egy ingyenes demószámla nyitásával!

  • Kockázati felhívás
Jelen tartalmat az X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. (KNF No. DDM-M-4021-57-1/2005) hozta létre. A közölt tartalom a 2014/65/EU irányelv 24. cikkének (3) bekezdése értelmében vett marketingkommunikáció, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési kutatásnak. A tartalom általános alapon képviseli szakembereink véleményét, és nem veszi figyelembe az egyes olvasók személyes körülményeit, befektetési tapasztalatait vagy a jelenlegi pénzügyi helyzetét. Továbbá a tartalmat, nem a befektetési kutatás függetlenségének előmozdításához szükséges jogi követelményeknek megfelelően készítették el.
A múltbeli teljesítmény vagy a jövőbeli előrejelzések nem garantálják a jövőbeli teljesítményt vagy eredményeket. Az információkat felhasználó olvasóknak fontolóra kell venniük a veszteség magas kockázatát. Az XTB Limited nem vállal felelősséget a kereskedők bármilyen fajta veszteségéért, amelyek az említett információk felhasználásából adódhatnak.
A CFD-k összetett instrumentumok, e tőkeáttétes eszközök használata magas kockázattal jár, ahol a teljes tőkéje veszélynek van kitéve. A lakossági befektetők 79%-a pénzt veszít a CFD termékek kereskedése során. Mérlegelje, hogy tisztában van-e a CFD-k működési elvével és hogy meg engedheti-e tőkéje elvesztésének magas kockázatát. XTB Limited engedélyezte és szabályozza a Ciprusi Értékpapír- és Tőzsdebizottság, CIF Licensz szám 169/12. Az XTB Limited bejegyzett székhelye: Pikioni 10, Épület: Highsight Rentals Ltd, 3075, Limassol, Ciprus.

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »