Az izraeli parlament megnyirbálta a saját hatalmát a kormány javára

Az izraeli parlament szerda éjjel saját jogosultságait csökkentő törvényt fogadott el annak érdekében, hogy a kormány több területen is cselekedhessen a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtök reggel.

Az új törvény értelmében a kormány a kneszet engedélye nélkül rendelhet el korlátozásokat és vesztegzárakat, amelyek 24 óra elteltével életbe lépnek, ha azokat a parlament bizottságai nem utasítják el. A kormány eredetileg azt szerette volna, hogy a törvényhozás teljes megkerülésével hozhasson azonnal hatályba lépő rendeleteket.

Az augusztus 1-jén hatályba lépő „nagy koronatörvénynek” nevezett jogszabályt 45-en szavazták meg a 120 tagú kneszetben, 35 képviselő ellenében.

A kormány azért szavaztatta meg többségével az új törvényt, mert a korábbi rendelkezések szerint a parlament koronabizottsága egy héten belül felülírhatta a kormányzati döntéseket, és az utóbbi hetekben ez többször megtörtént.

Noha az új koalíció megszületése után leváltották a koronabizottság ellenzékbe került vezetőjét, és a kormányzó Likud párt egyik képviselőjét ültették a helyére, Jifát Sasa-Biton is sok borsot tört a kormány orra alá, amikor a korlátozásokat alátámasztó adatokat kért az egészségügyi minisztériumtól, majd a kapott információk birtokában több indokolatlannak tűnő korlátozást megakadályozott, többek között az uszodák és a vendéglők bezárását.

A törvény megengedi a kormánynak, hogy esetenként 60 nappal meghosszabbítsa a rendkívüli állapotot 2021 júniusáig, amikor a jogszabály hatályát veszti. A Kék-fehér párt nyomásának köszönhetően a törvény megengedi az izraelieknek, hogy korlátozásokkal továbbra is tüntethessenek, ugyanakkor felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy megakadályozza a gócpontoknak tekintett településeken élőket abban, hogy tüntetési céllal elhagyják ezeket a területeket.

Kedd este a kneszet előtt demonstráció volt a „diktatórikus” indítvány ellen. Szerda reggel több aktivista a törvényhozáshoz vezető utakra feküdt, hogy elállja a képviselők útját, mások a korlátokhoz láncolták magukat. A rendőrség erőszakkal eltávolította őket, és több demonstrálót előállított.

Izraelben a koronavírus-járvány második, júliusi hulláma nyomán 21 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség, és naponta körülbelül kétezer új vírushordozót diagnosztizálnak. Ezen a héten harmincezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma, eddig 430-an vesztették életüket a Covid-19 betegségben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »