A tajvani gazdaság egész jól átvészelte a járványt

A tajvani gazdaság jobban ellenállt a koronavírus-járvány hatásainak, mint a legtöbb ázsiai ország, ami részben annak köszönhető, ahogy a járvány kitörését sikerült kezelniük – mondta a Capital Economics elemzőcég egyik vezető közgazdásza.

A Kínához való földrajzi közelsége ellenére Tajvan mindössze 447 megbetegedést és 7 haláleset jelentett a 24 milliós lakosság körében. A járvány ilyen szintű, hatékony kezelése elismerést váltott ki a nemzetközi közösség részéről is.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az állam gazdasága “rendkívül jól megúszta” a járvány negatív hatásait – áll a Capital Economics múlt pénteki elemzésében, amelyben kiemelik, hogy az ipari termelés 1,5 százalékkal nőtt májusban a tavalyi év azonos időszakához képest. Noha ez alacsonyabb volt, mint az áprilisi 4,2 százalékos éves növekedés, “még mindig sokkal jobban teljesített, mint a többi ázsiai ország” – írta Gareth Leather, az elemzőcég ázsiai régióval foglalkozó vezető közgazdásza. Összehasonlításképpen: Dél-Korea és Szingapúr májusban negatív növekedést mutatott az ipari termelés tekintetében.

“A rendkívüli teljesítmény egyik fő oka az, hogy Tajvannak egyáltalán nem kellett leállítania gazdaságát, így a gyártóüzemek továbbra is a szokásos módon működnek” – jegyezte meg Leather.

Az elektronikai cikkek szerepe

“Egy másik fontos tényező az elektronikai termékek iránti növekvő kereslet, amelyet véleményünk szerint az 5G infrastruktúrába történő beruházások, valamint az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök iránti igény erősít. Noha ez a lendület nem marad fenn örökké, az biztos, hogy lehetővé tette Tajvan számára, hogy viszonylag jól átvészelje a globális visszaesést” – magyarázta a szakértő.

“Mindezek ellenére a tajvani gazdaság összességében továbbra is nagyon függ az exporttól és a külső kereslettől, így a növekedést az idén érzékenyen érintik a kereskedelem és az idegenforgalom zavarai” – mondta Nick Marro, a Economist Intelligence Unit kockázatelemző műhely egyik vezető elemzője.

Politikai játszmák

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. A pekingi politikai igények egyúttal azt is jelentik, hogy a tajvani vállalkozásoknak különleges hozzáférésük van az ázsiai óriás piacához – olyan, amellyel a külföldi cégek nem rendelkeznek. Ez pedig elősegíti a tajvani export növekedését.

Tajvannak mindazonáltal ügyesen kell manővereznie a kínai és az amerikai szabályozási rendszerek között, különben könnyen megütheti a bokáját.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »