Tajvan már a következő világjárványra készül

Tajvan – azon kevés helyek egyike, amelyek sikeresen feltartóztatták a koronavírus-járványt – elkezdte felhalmozni az élelmiszereket, sebészeti maszkokat és lélegeztetőgépeket arra az esetre, ha újabb pandémia törne ki.

A kínai nyomásgyakorlás miatt Tajvan nem tagja az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) és egyéb globális testületeknek. Ennek következtében egyedül kellett megküzdenie a járvánnyal, értékes tanulságokat kínálva azoknak az országoknak, amelyek ugyanezt akarják tenni.

Mióta januárban bejelentették az első esetet, a 24 millió lakosú sziget kevesebb mint 500 fertőzést és mindössze 7 halálesetet regisztrált, mégpedig anélkül, hogy bezárták volna az iskolákat vagy leállították volna a gazdaságot. Tajvan sikere különösen figyelemre méltó, tekintve a Kínához való földrajzi közelségét és a vele való szoros kapcsolatát.

A tisztviselők a siker nagy részét az arcmaszkok felhalmozásának és a terjesztésükre vonatkozó korai döntésüknek tulajdonítják. Január óta ugyanis a kormány kisajátította az összes belföldön gyártott maszkot és betiltotta a további exportot. A katonák beálltak a gyártósorokra, a kormány pedig külföldről további kiegészítő felszereléseket is vásárolt. Négy hónapon belül a vállalatok napi 2 millióról 20 millió darabra növelték a termelést, lehetővé téve, hogy a sziget lakosai rendszeresen és folyamatosan maszkhoz jussanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az orvosok, a járványügyi szakemberek és a virológusok arra figyelmeztetnek, hogy a Covid-19-hez hasonló pandémiák valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek a jövőben. Becslések szerint 650 000 – 840 000 olyan állatbetegség létezik, amely képes megfertőzni és megbetegíteni az embereket.

Tajvan ezért – és a már fent említett elszigeteltségéből fakadóan – igyekszik előre gondolkodni, és már most készletezésbe kezdett.

“Az a célunk, hogy számos dologból rendelkezzünk megfelelő tartalékokkal az energiától az élelmiszereken át az egészségügyi ellátáshoz szükséges felszerelésekig, beleértve a maszkokat és a lélegeztetőgépeket” – fogalmazott Lin Chuan-neng gazdasági miniszterhelyettes egy interjúban. A kormány felülvizsgálja a jelenlegi nyilvántartásokat és szükség szerint kiigazítja azokat, továbbá beruház olyan javak hazai gyártásába is, amelyekről úgy gondolja, nincs elég az országban.

“Az egyik lecke, amelyet Tajvan megtanult a Covid-19 elleni harcból, az az, hogy a kormánynak elegendő készlettel kell rendelkeznie az emberek számára szükséges árukból. Ehhez terveket kell készíteni, előre fel kell készülnünk az ilyen helyzetekre” – magyarázta a politikus.

Tajvan készletezési kezdeményezése egyébként nem csak egy világjárvány kitörésekor jöhet jól: például a természeti katasztrófák esetén – amelyekről szintén azt mondják, hogy egyre gyakrabban fordulnak majd elő – ugyancsak hasznosnak bizonyulhat.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek