Nem csillapodnak a kedélyek Amerikában, Trump akár a hadsereget is bevetné

Az Egyesült Államok több nagyvárosában napok óta zajlanak megmozdulások, amelyek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy afroamerikai férfi, George Floyd rendőri erőszak áldozata lett. Donald Trump amerikai elnök rendet ígért, ha szükséges, akár a hadsereg segítségével is.

A kijárási tilalom ellenére keddre virradóra is folytatódtak New York városban az erőszakos tüntetések és fosztogatások. Manhattan belvárosában ismét üzleteket törtek fel és fosztottak ki, köztük olyan neves márkák luxusboltjait, mint a Michael Kors vagy a Nike.

Az amerikai televíziók tudósításai szerint fiatalok csoportjai köröztek Manhattan szívében, és a rendőrök akkor kapták el őket, amikor éppen egy elektronikus cikkeket forgalmazó áruházba törtek be. A rendőrség csupán annyit közölt, hogy „több száz embert” tartóztattak le. A folyamatos vandalizmus ellenére Bill de Blasio polgármester úgy nyilatkozott, hogy „a város alapjában véve nyugodt és békés”.

https://www.instagram.com/p/CA3v5kaBEbb/

Miközben Minneapolisban – ahol George Floyd a rendőri fellépés áldozata lett – alábbhagyott a tüntetések heve, más nagyvárosokban, köztük a New York államban fekvő Buffalóban vagy a kaliforniai Los Angelesben változatlan hevességgel folytatódtak az erőszakos megmozdulások: Buffalóban rendőröknek hajtott egy gépkocsi – a vezetőjét és utasát letartóztatták -, míg Los Angelesben továbbra is üzleteket törtek fel és raboltak ki, valamint autókat gyújtottak fel. Több déli városban, így például az alabamai Birminghamben konföderációs emlékműveket támadtak meg a tüntetők.

William Barr igazságügyi miniszter hétfőn este elrendelte a szövetségi büntetés-végrehajtási intézetek igazgatóságának, hogy rendeljenek börtönlázadás elhárítására felkészült, speciális egységeket Miamiba és Washingtonba. A tárca szóvivője bejelentette, hogy minden rendelkezésre álló rendfenntartó erőt mozgósítottak, biztosítandó a rendet a szövetségi fővárosban. Washingtonban meghosszabbították a kijárási tilalmat.

George Floydot május 25-én egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette Minneapolisban, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, nem sokkal később pedig meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

Az amerikai álom és a valóság

Trump rendet ígér

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében hétfőn mondott rövid nyilatkozatában rendet ígért, ha szükséges, akár a hadsereg segítségével is. Az erőszakba és fosztogatásokba torkolló tiltakozásokra utalva hangsúlyozta, hogy elsődleges feladata az ország megvédése, hiszen erre esküdött fel.

Mint kifejtette, ő „a rend és a törvényesség elnöke”, és ha a helyi tisztségviselők nem tudják megfékezni az erőszakos demonstrációkat, akkor ő fog cselekedni. Ennek érdekében minden rendelkezésre álló szövetségi erőforrást – az ő szóhasználatával „civil és katonai” forrást – mozgósít, és ha szükséges, a szövetségi fővárosban és más nagyvárosokban is beveti a katonaságot.

Közölte: utasította a tagállamok kormányzóit és a polgármestereket, hogy mindaddig biztosítsák „a rendfenntartó erők elsöprő jelenlétét”, amíg le nem csendesítik a tüntetéseket. „Ha egy város vagy egy tagállam visszautasítja a szükséges lépéseket a lakosai élete és tulajdona védelme érdekében, akkor én fogom felvonultatni az Egyesült Államok katonaságát, és gyorsan megoldom a problémákat” – szögezte le.

Trump az elszabadult erőszakot „belföldi terrorcselekményeknek” minősítette, és ismételten a szélsőbaloldali és magukat antifasisztáknak nevező csoportokat tette felelőssé a káoszért. „A lázongás legnagyobb áldozatai a szegényebb sorsú közösségeinkben élő békeszerető állampolgárok, és én, mint az elnökük, harcolni fogok a biztonságukért. Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket, én a ti rendet és törvényességet biztosító elnökötök és a békés protestálók szövetségese vagyok” – fogalmazott.

Végül – hivatali felhatalmazására utalva – idézte azt az 1807-es, úgynevezett Lázadási Törvényt, amely lehetővé teszi az amerikai elnököknek, hogy megkerüljék azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a hadsereg belföldi rendfenntartásra történő bevetését.

https://www.instagram.com/p/CA6ZHGigFJc/

Joe Biden, az Obama-kormány volt alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a Twitteren reagált Trump nyilatkozatára. „Az amerikai hadsereget használja fel az amerikaiak ellen. Könnygázt és gumilövedékeket vetet be a békés tüntetők ellen. Egy fotó kedvéért” – írta a 77 éves demokrata párti politikus.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Instagram

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »