India sem úszta meg a leminősítést

A Moody’s Investors Service hétfőn leminősítette India államadós-osztályzatát. A nemzetközi hitelminősítő a lépés okai között említette, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt az idén mély recessziót vár az indiai gazdaságban.

A Moody’s Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Baa2”-ről egy fokozattal “Baa3”-ra rontotta India devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú szuverén adósság-kötelezettségeinek besorolását. Az új osztályzat kilátása változatlanul negatív, ami további leminősítés lehetőségére utal.

A Moody’s osztályzási módszertanában a “Baa3” a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha ezt az osztályzatot a cég tovább rontaná, India ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre nem ajánlott kategóriába.

A hétfői leminősítéshez fűzött indoklásában a vállalat közölte, hogy a lépés összefügg a koronavírus-járvánnyal, bár maga a járvány nem az elsődleges tényezője India leminősítésének, hanem inkább az, hogy a kialakult helyzet növeli az indiai államadós-profil azon sérülékenységeit, amelyek már a mostani sokk előtt is egyre érezhetőbben jelen voltak. Ennek jele volt, hogy India hazai össztermékének (GDP) növekedési üteme – amely 2016-ban 8,3 százalékon tetőzött – a tavalyi pénzügyi évben már csak 4,2 százalék volt reálértéken.

A Moody’s közölte, hogy a 2020-as pénzügyi évben 4 százalékos GDP-visszaesést vár az indiai gazdaságban a koronavírus-járvány okozta sokk miatt, jóllehet jövőre erőteljes, 8,7 százalékos reálnövekedéssel számol. A hitelminősítő előrejelzése szerint mindazonáltal hosszabb távon az indiai gazdaság növekedése érdemben elmarad majd a múltbeli ütemektől, mindenekelőtt a gyenge magánszektorbeli beruházási aktivitás és a rossz állapotban lévő pénzügyi rendszer miatt.

A Moody’s szerint a kormány keresletösztönző intézkedései ellenére sem valószínű, hogy az indiai hazai össztermék éves reálnövekedése tartósan visszatérhetne a 8 százalék körüli ütemre, noha ez a cél néhány éve még elérhetőnek tűnt.

A koronavírus-járvány miatt más hitelminősítők a többi nagy feltörekvő gazdaságban is mély recessziót várnak 2020-ra. A Fitch Ratings a minap Londonban ismertetett havi globális prognózisában (Global Economic Outlook, GEO) közölte, hogy 2020 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék 4,6 százalékos zuhanásával számol az eddigi előrejelzési forgatókönyvében szereplő 3,9 százalékos visszaesés helyett. A hitelminősítő azt valószínűsíti, hogy a globális átlagon belül Brazíliában 6, Oroszországban és Indiában pedig 5 százalékkal csökken a hazai össztermék az idén. A Fitch londoni elemzői Kínában nem várnak egész éves recessziót, de előrejelzésük szerint a kínai GDP-érték az idén mindössze 0,7 százalékkal bővül a tavaly mért 6,1 százalékos növekedés után.

Államcsőd-hullámmal fenyeget a koronavírus

Negatív kilátást kapott a román államadósság besorolása

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Tetszik az EU-nak Ausztria helyreállítási terve

Ausztriába ért az Európai Unió mind a 27 tagállamát érintő turné, amelyen Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke személyesen találkozik az egyes országok vezetőivel és áttekintik a Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag országonkénti terveit. 

Read More »

Hétindító elemzés: DAX, Nasdaq, olaj és dollár

Ezen a hétfőn is jelentkezünk heti SURF elemzésünkkel, melyben közkedvelt befektetési eszközök árfolyammozgásait lehet végigkövetni egy újszerű megközelítés mellett. A mai videóban az EUR/USD. az AUD/USD az olaj és a DAX, valamint új belépőként a Nasdaq, azaz az amerikai technológiai index szerepel.

Read More »