Chile halálos hétvégéje – erőszakos tüntetések és szükségállapot

Pénteken kitört a káosz a chilei fővárosban (és még jelenleg is tart): Santiago-szerte összecsapásokkal és gyújtogatással kísért súlyos rendbontás vette kezdetét. A zavargások azokhoz a tüntetésekhez kapcsolódtak, amelyeken eredetileg a metrójegy árának felemelése ellen tiltakozott a lakosság.

A tüntetések előtt felhívások jelentek meg, hogy az utasok használják jegy nélkül a járatokat, és ezzel tiltakozzanak az ellen, hogy 800 pesóról 830-ra emelték az árat, úgy, hogy korábban – januárban – már 20 pesóval drágult a közlekedés.

A tüntetők – miután az illetékesek az összes metróbejáratot lezáratták – pusztításba kezdtek, s többek között a rendőrséggel is összecsaptak. A város tömegközlekedése összeomlott. A fejlemények miatt később Sebastian Pinera államfő kihirdette a rendkívüli állapotot a város területére. A zavargások alatt kigyulladt, vagy felgyújtottak egy felhőkarcolót, az Enel áramszolgáltató vállalat belvárosban lévő központját.

Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Lezárása arra kényszerítette a lakosságot, hogy gyalog érje el úticélját, a feldühödött emberek ezért sok helyen barikádokat emeltek az utcákon. Az államfő egy nyilatkozatában „bűnözőknek” minősítette a tüntetőket, a belügyminiszter pedig az állambiztonsági törvényre hivatkozva bevetette a rendfenntartó erőket.

Nem sokkal később a városért felelős tábornok, Javier Iturriaga bejelentette, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt este 10 és reggel 7 óra között kijárási tilalmat rendel el. Ez alatt csak külön hatósági engedéllyel szabad elhagyni a házakat.

Santiago de Chile, 2019. október 19.
Rendőrségi jármű mellett kiabál egy nő a metrójegyárak emelését ellenző, erőszakossá fajult demonstráción a chilei fővárosban, Santiagóban 2019. október 18-án.
MTI/AP/Esteban Felix

Mindazonáltal úgy tűnik, a tüntetőket semmi sem állítja meg: a tiltakozások azóta az ország több más településére is átterjedtek, vasárnap pedig a fővárosban kifosztottak egy áruházat, amelyben tűz is keletkezett és hárman meghaltak. Egy másik ruházati üzletkomplexum kifosztása és megrongálása során további öt ember vesztetette életét.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: ezerötszáz katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt aznap a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja állt szolgálatban a fővárosi régióban.

Az elnök vasárnap összeült a parlament két háza, valamint a legfelsőbb bíróság elnökével, hogy megvitassák, milyen sürgős lépéseket kell tenni a nyugalom helyreállítása érdekében. Pinera ezenkívül törvénytervezetet küldött a parlamentnek, amelynek értelmében érvénytelenítik a metrójegy árának emeléséről hozott döntést. A képviselőház vasárnap este meg is szavazta a tervezetet.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy a metrójegy árának emelése csupán a „jéghegy csúcsa”, a zavargások a lakosság általános elégedetlenségét tükrözik a rossz életkörülmények, a gazdasági problémák és a rendkívül nagy társadalmi különbségek miatt. Chile ugyanis Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.

„Ez nem egy egyszerű tiltakozás a metrójegy-ár emelkedése miatt, ez az évekig tartó elnyomás elleni fellázadás, amely elsősorban a legszegényebbeket sújtotta” – fogalmazott az egyik tüntető a Reuters-nek. „A chilei modell illúziójának ezennel vége. Az alacsony bérek és nyugdíjak, illetve az egészségügyi ellátás hiánya egyszerűen kimerítették az embereket” – tette hozzá.

Forrás: MTI/AFP/EFE/TASZSZ/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »